Prečo nakupovať u nás?
Prečo nakupovať u nás?

- Nie sme len e-shop ale aj realizátorská firma s 10-ročnými praktickými skúsenosťami.
- Preto Vám vieme poradiť s každým technickým riešením či svojpomocnou realizáciou jazierka.
- Je za nami množstvo realizácií a referencií.
- Pred kúpou cez e-shop sa môžte s nami spojiť a odkonzultovať vhodnosť vybraného tovaru pre váš zámer.
- Zabezpečujeme záručný aj pozáručný servis na u nás zakúpený tovar.
- Môžte nás osobne navštíviť a prezrieť si produkty jazierkovej techniky priamo zapojené v našich jazierkach.

Certifikovaný e-shop
Certifikovaný e-shop

- Sme jediný e-shop na Slovensku s jazierkovou technikou a KOI kaprami certifikovaný spoločnosťou SAEC. Sme držiteľom certifikátu "Bezpečný nákup" od 8.2.2015 čo znamená, že e-shop numa.sk úspešne absolvoval certifikáciu už 10 rokov po sebe.
- Certifikovaný obchod prináša zákazníkom záruku a zároveň záväzok, že spĺňame pravidlá bezpečného a bezproblémového nákupu stanovené certifikačnými pravidlami.
- Pristupujeme seriózne ku každej prípadnej reklamácii.
- Dodržiavame pravidlá ochrany osobných údajov, čo potvrdzuje Úrad na ochranu osobných údajov SR registráciou informačného systému spoločnosti NUMA s.r.o. s prideleným registračným číslom - 201416903.
- Svoju objednávku môžte uhradiť dobierkou, alebo ju bezpečne uhradiť cez zabezpečený portál banky. Platbu na dobierku neposkytujeme pre fólie a tovar na objednávku.

Vernostný program
Vernostný program

- Spoločnosť NUMA s.r.o. svojich zákazníkov nakupujúcich prostredníctvom e-shopu odmeňuje za vernosť.
- Zaregistrujte sa u nás, objednajte si tovar a zbierajte pri tom body, ktorými môžete pri Vašich ďalších nákupoch u nás zaplatiť. Vernostné body sa nepripisujú za tovar ktorý je v zľave.
- Kúpou cez e-shop je vami zakúpený tovar registrovaný systémom a pri prípadnej reklamácii nemusíte predkladať doklad o kúpe.

Expresná doprava ZDARMA
Vernostný program

- Okamžitá expedícia tovaru - 93% tovaru je skladom a pri zadaní objednávky v pracovných dňoch do 12:00 hodiny (fólie do 10:00 hod) ho okamžite expedujeme - kuriérom je na druhý pracovný deň u Vás.
- Pri každom tovare je uvedená jeho dostupnosť - máte tak prehľad kedy Vám tovar môžeme odoslať.
- Doprava tovaru je zdarma pri objednávke nad 80€ pri doprave poštou a nad 150€ pri doprave kuriérom. Doprava zdarma neplatí pre fólie.

» » » Ako pripraviť jazierko na chov KOI kaprov

Ako pripraviť jazierko na chov KOI kaprov




Popularita chovu KOI kaprov v záhradných jazierkach narastá. Dobre navrhnuté KOI jazierko vyzerá skvelo kdekoľvek v záhrade ho umiestnime. Farby, veľkosť a elegantné pohyby plávajúcich KOI kaprov dodávajú jazierku krásu a pokoj.

Ako pripraviť jazierko na chov KOI kaprov

KOI kapre sú odolné a relatívne rýchlo rastú. Avšak pre zabezpečenie ich zdravia a optimalizáciu ich životného priestoru je dobré pozorne naplánovať jazierko. Len keď je jazierko správne navrhnuté a vybudované je vhodné začať s ich chovom.

Čo KOI kapre potrebujú

Dostatok vody – ideálne zloženie je jazierko s minimálnym objemom 5.000 litrov vody, hĺbkou aspoň 150 cm, oblým substrátom na dne a odolnými vodnými rastlinkami. KOI sú primerane odolné studenej vode, takže sú vhodné do všetkých klimatických podmienok na Slovensku.

Jedným z dôvodov popularity KOI je ich rast a veľkosť v dospelosti. KOI v prvých dvoch rokoch rastú najrýchlejšie a pri ideálnych podmienkach – vhodnej veľkosti jazierka, teploty a kvality vody, dostatku krmiva môžu dorásť u nás do dĺžky okolo 80 cm. Kvôli limitom našich jazierok málo kedy presiahnu túto veľkosť napriek tomu, že v ich domovine – Japonsku môžu dorásť až okolo 130 cm.

Ochrana pred chladom aj prehriatím – KOI kapre majú adaptáciu na prežitie počas krátkeho obdobia studenej vody v zime. Ako väčšina rýb však potrebujú čas na postupnú aklimatizáciu pri zmene teploty. Jazierko tak musí byť dostatočne hlboké z dvoch dôvodov:
1.    V zime sa v hĺbke udržuje najteplejšia voda
2.    V lete sa v hĺbke môžu ukryť pred prehriatím a priamym slnečným žiarením

Starostlivosť a spoločnosť – KOI žijú dlhý čas, prípadne aj veľmi dlho – v priemere niekde medzi 25-35 rokov. Výnimočne sa však môžu dožiť až 200 rokov, čo sa podarilo doložiť v Japonsku. Znamená to že si ich chov vyžaduje dlho pretrvávajúci záväzok a vzťah. Bezpochyby však toto úsilie stojí za to. Po čase si KOI na vás zvyknú a budú vás rozpoznávať. Tiež preto že KOI sú veľmi spoločenské veľmi dobre nadväzujú vzájomnú interakciu. Preferujú spoločnosť a preto sa zdržiavajú v húfoch a plávajú spolu vo formácii. Sú to veľmi mierumilovné ryby, hoci sa vedia kŕmiť veľmi agresívne. Sledovať ako voda vrie pri ich kŕmení je zábavné a fascinujúce – ako je vidno na tomto videu z ich kŕmenia.

Kyslík – akokoľvek sú KOI kapre odolné, vždy potrebujú kvalitnú a výborne okysličenú vodu. Nie je problém ju v jazierku zabezpečiť pomocou prevzdušňovacieho motorčeka, vodopádu či fontánky.

Počas teplých dní, kedy intenzívne kŕmime narastá množstvo odpadu v jazierku. Uistite sa že máte dostatočne výkonnú biologickú filtráciu a dostatočné množstvo kyslíka rozpusteného vo vode aby ste predišli vzniku toxického čpavku. Teplotu vody, množstvo čpavku aj kyslíka môžete monitorovať 24 hodín denne on-line pomocou Seneye Pond.

Filtrácia – kvalitná mechanická a biologická filtrácia s veľkým objemom je nevyhnutná pre zabezpečenie udržania vhodných hydrochemických vlastností vody. Ideálne jazierko pre KOI kapre má dnovú vpusť, ktorá uľahčuje odvod nečistôt do filtrácie.

Kvalitná strava – vzhľad a zdravie KOI dramaticky ovplyvňuje krmivo. KOI majú nekvalitné trávenie preto je veľmi dôležité používať krmivo určené pre KOI a tiež druhy krmiva vhodné pre dané ročné obdobie a účel.

Na trhu sú kvalitné krmivá pre KOI kapre určené do chladnejšej vody na jar a na jeseň. Rovnako sú krmivá určené na bežnú výživu a doplnkové krmivá na zlepšenie rastu či zvýraznenie farebnosti KOI kaprov obsahujúce spirulinu a karotény.

Starostlivé kŕmenie – KOI nemajú žalúdok a nemôžu uchovávať prebytočnú stravu. Výsledkom prekrmovania je len prebytok odpadných látok vo vode, čo vedie ku zhoršeniu kvality vody a rastu vláknitých rias. Je tiež dôležité nekŕmiť KOI kapre keď teplota vody klesne pod 8 stupňov. V takejto teplote nepracuje trávenie KOI a rovnako baktérie vo filtry nedokážu spracovať odpad z krmiva.

Ochrana pred predátormi – vďaka žiarivej farbe a veľkosti je ťažké nezbadať KOI kapra v jazierku. Výsledkom je že potrebujú ochrániť pred prirodzenými predátormi akými sú volavky, vydry či mačky. Na ochranu pred vtákmi poslúži krycia sieť, pred mačkami či vydrami elektrický ohradník.

Spoločnosť NUMA s.r.o. je výhradným zástupcom spoločnosti FIAP GmbH na Slovensku. Ponúkame tovar od renomovaných výrobcov, akými sú FIAP, OASE, MESSNER, TMC, HOUSE OF KATA, VELDA, SENEYE a Evolution Aqua

  • manu1
  • manu2
  • manu3
  • manu4
  • manu5