Prečo nakupovať u nás?
Prečo nakupovať u nás?

- Nie sme len e-shop ale aj realizátorská firma s 10-ročnými praktickými skúsenosťami.
- Preto Vám vieme poradiť s každým technickým riešením či svojpomocnou realizáciou jazierka.
- Je za nami množstvo realizácií a referencií.
- Pred kúpou cez e-shop sa môžte s nami spojiť a odkonzultovať vhodnosť vybraného tovaru pre váš zámer.
- Zabezpečujeme záručný aj pozáručný servis na u nás zakúpený tovar.
- Môžte nás osobne navštíviť a prezrieť si produkty jazierkovej techniky priamo zapojené v našich jazierkach.

Certifikovaný e-shop
Certifikovaný e-shop

- Sme jediný e-shop na Slovensku s jazierkovou technikou a KOI kaprami certifikovaný spoločnosťou SAEC. Sme držiteľom certifikátu "Bezpečný nákup" od 8.2.2015 čo znamená, že e-shop numa.sk úspešne absolvoval certifikáciu už 10 rokov po sebe.
- Certifikovaný obchod prináša zákazníkom záruku a zároveň záväzok, že spĺňame pravidlá bezpečného a bezproblémového nákupu stanovené certifikačnými pravidlami.
- Pristupujeme seriózne ku každej prípadnej reklamácii.
- Dodržiavame pravidlá ochrany osobných údajov, čo potvrdzuje Úrad na ochranu osobných údajov SR registráciou informačného systému spoločnosti NUMA s.r.o. s prideleným registračným číslom - 201416903.
- Svoju objednávku môžte uhradiť dobierkou, alebo ju bezpečne uhradiť cez zabezpečený portál banky. Platbu na dobierku neposkytujeme pre fólie a tovar na objednávku.

Vernostný program
Vernostný program

- Spoločnosť NUMA s.r.o. svojich zákazníkov nakupujúcich prostredníctvom e-shopu odmeňuje za vernosť.
- Zaregistrujte sa u nás, objednajte si tovar a zbierajte pri tom body, ktorými môžete pri Vašich ďalších nákupoch u nás zaplatiť. Vernostné body sa nepripisujú za tovar ktorý je v zľave.
- Kúpou cez e-shop je vami zakúpený tovar registrovaný systémom a pri prípadnej reklamácii nemusíte predkladať doklad o kúpe.

Expresná doprava ZDARMA
Vernostný program

- Okamžitá expedícia tovaru - 93% tovaru je skladom a pri zadaní objednávky v pracovných dňoch do 12:00 hodiny (fólie do 10:00 hod) ho okamžite expedujeme - kuriérom je na druhý pracovný deň u Vás.
- Pri každom tovare je uvedená jeho dostupnosť - máte tak prehľad kedy Vám tovar môžeme odoslať.
- Doprava tovaru je zdarma pri objednávke nad 80€ pri doprave poštou a nad 150€ pri doprave kuriérom. Doprava zdarma neplatí pre fólie.

» » » Budovanie a udržiavanie jazierka pre koi kapre

Budovanie a udržiavanie jazierka pre koi kapre




Jazierka pre koi kapre sa značne odlišujú od ostatných jazierok. Jazierka sú účelovo vybudované prostredia, vytvorenie a udržiavanie jazierka pre koi kapre môže byť časovo náročný a drahý proces. Koi kapre sú skvelé ryby do záhradného jazierka a všetka ťažká práca a peniaze sú dobre investované, keď bude jazierko plne funkčné. Avšak vykopanie jamy, položenie fólie, kúpa hobby filtra a pridanie zopár rýb nie je jednoducho dostatočné. Popis čo potrebujete, aby ste si boli istí, že pochopíte tento proces prinášame v tomto článku.

Budovanie a udržiavanie jazierka pre koi kapre

Plán pre dokonalosť

Prvú vec, ktorú si musí každý budúci majiteľ koi uvedomiť je, že starostlivosť o koi nie je presná veda. Neexistuje tu žiadny nastavený vzorec pre úspech a aj skúsení majitelia sa niekedy dostanú do problémov. Keď hľadáte informácie o jazierkach a hľadáte rady o starostlivosti o koi kapre, narazíte na množstvo protikladných informácii o najlepších praktických metódach a najlepšej ceste na začatie vášho hobby. Aby ste sa vyhli hocijakým protikladným radám pred sabotovaním vášho úsilia, je rozumné držať sa jednej metódy a neskákať tam a späť medzi nimi.

Predtým než začnete kupovať produkty alebo plánovať vaše jazierko, je dobré najprv ísť pozrieť nejaké jazierka vo vašom okolí. Väčšina majiteľov jazierok bude viac než šťastná keď vám bude môcť ukázať ovocie ich práce a môžu vám dať neoceniteľné rady o tom koľko veci stoja, dôsledky určitých rozhodnutí, a ako môžete nájsť potrebné materiály. Len potom ako urobíte prieskum, môžete naozaj začať chápať rozsahu tohto projektu a ako sa zmestí do rozpočtu, ktorý máte k dispozícii.

Hlavný problém ktorý majitelia jazierok často majú je rozhodovanie o veľkosti, rozmere a dizajnu ich jazierka. Je to všetko príliš ľahké byť v tomto ohľade ambiciózny a musíte ozaj pozorne zvážiť vaše obmedzenia predtým než začnete hocičo kupovať. Taktiež veľa nadšencov koi chce záhradu s jazierkom, toto je ale pre niektorých nedosiahnuteľné najmä kvôli cene a údržbe.

Veľa nadšencov začne pridaním zopár koi do malého, plastového jazierka a i keď to má zopár svojich kladov, je to taktiež veľmi limitujúce  nedovoľuje to rybám dosiahnuť ich plný potenciál. Hlavná nevýhoda tohto prístupu je, že teplota vody a pH malého jazierka môže rapídne kolísať, zapríčiňujúc veľkú ujmu rybám v ňom. Ostatné neodvratné vedľajšie účinky sú, že malý objem bude obmedzovať veľkosť koi kaprov, ktoré obývajú jazierko a tvar rýb bude pravdepodobne ovplyvnený nedostatkom miesta na plávanie.

Takže sa poďme bližšie pozrieť na to, čo je presne potrebné, aby sa koi kaprom darilo prosperovať a ako môžete predísť nežiadúcim teplotným výkyvom a takisto aj problémom s filtráciou.

                                   
Veľkosť, tvar a hĺbka jazierka

Akú veľkosť, tvar a hĺbku zvoliť je vaším veľkým rozhodnutím. Opieraním sa o moju osobnú skúsenosť, odhadol by som ideálnu veľkosť jazierka pre koi kapre na 8 metrov dlhé a 4 metre široké s hĺbkou 1,5 m.
Jazierka môžu byť menšie ako toto, ale nemali by ste sa priveľmi vzďaľovať od týchto rozmerov. Ak tak urobíte, vaše jazierko nebude prosperovať. Je to najmä viazané k limitu šírky vášho jazierka, ktorá by nemala presahovať 4 metre ak to bude možné, pretože čokoľvek väčšie by sťažilo chytanie rýb ak by to bolo potrebné (z mojich skúseností viem povedať, že to určite v nejakom bode nastane).

I keď je to neskutočne lákavé ušetriť vybudovaním menšieho jazierka, ale tento krok by vás mohol postaviť do pozície, kedy by ste museli vybudovať dalšie prídavné jazierko, aby ste mali kde dať vašu rozrastajúcu sa zbierku v budúcnosti. Väčšina nadšencov, ktorí začnú s jazierkom, ktoré sa zdá najprv väčšie ako je potrebné vám zaručí to, že vaše koi kapre budú mať priestor na rast, keď ich v budúcnosti pridáte viac.

Vždy si pamätajte, že komfort rýb a udržateľnosť jazierka sú tie najdôležitejšie kritériá. Napriek kríženiu a prirodzeným zmenám, sú koi kapre ďaleko menej všestrannejšie než zlaté rybičky (karasy) a majú problémy tam, kde zlaté rybičky prospievajú. Aby ste sa uistili, že sa vašim koi bude dobre dariť, zostanú zdravé a vyhnú sa stresu, musíte urobiť z veľkosti vášho jazierka prioritu.

Budovanie vašho jazierka

Raz, keď máte veľkosť a rozsah vášho jazierka vybraté, budete potrebovať začať s plánovaním reálnej výstavby. Väčšina techník výstavby bude určená podľa tvaru vášho jazierka. Jazierka by mali byť navrhnuté tak, aby sa predišlo takzvaným mŕtvym miestam, kde voda dostatočne neprúdi, pretože tieto miesta môžu zapríčiniť dlhotrvajúce zdravotné problémy plynúce z vytvárania toxínov. Aby sa maximalizovala cirkulácia, vyhnite sa pravouhlým rohom, čo umožňuje aby mali zaokrúhlené rohy stien aj dna jazierka správny uhol sklonu a voda prúdila smerom k spodným odtokom. Správne cirkulujúca voda zostáva okysličená, takže ryby môžu prosperovať hocikde v jazierku a nie sú tu žiadne mŕtve miesta skrývajúce problémy.

Čo robí vodu kvalitnú

Dobrá kvalita vody je hlavný faktor pre prosperovanie koi kaprov - pH, čpavok, hladina nitritov a nitrátov vo vode by mali byť kontrolované priebežne. Ideálne, hladina amoniakov a nitritov by mala byť nulová a hladina nitrátov by sa mala držať pod 50 ppm, ale rozpad nadmerných organických látok (ako výsledok prekrmovania) môže zapríčiniť stúpanie ich koncentrácie príliš vysoko, takže musia byť monitorované pozorne. Pokiaľ ide o pH, kdekoľvek medzi 7.0 a 8.0 je prijateľné, ale chcete dosiahnuť úroveň 7.5. Všetko pod 6.0 môže viesť k acidózii a všetko nad 9.0 môže zapríčiniť alkalózu. Ako ďalší bod: keď pridávate vodu do svojho jazierka, nikdy nepoužívajte vodu z vodovodu, pretože obsahuje toxické hladiny chlóru alebo chloraminu. Musíte ju najprv upraviť cez dechlorinátor, aby ste zneutralizovali tieto chemikálie.
on-line monitor Seneye Pond
Parametre vody vo vašom jazierku by ste mali pravidelne monitorovať pomocou testovacích prúžkov. Dnes už existuje aj on-line monitor Seneye Pond, ktorý to zvládne automatizovane každých 30 minút. Ak testovanie vody odhalí akékoľvek problémy, mali by ste čo najrýchlejšie  vykonať zmenu vody. Zmena vody zníži úroveň rozpustených znečisťujúcich látok, ale nemali by ste sa nechať uniesť a vymeniť viac vody ako je bezpečné: zmena viac ako 50% vody v jazierku spôsobí šok rybám, ktorý zapríčiní ďalšie problémy. Pri zmene vody v dôsledku problémov s jej kvalitou sa odporúča prestať kŕmiť ryby, pretože prekrmovanie a preťaženie, hlavne zatiaľ čo sa biologický filter ešte stále zabiehava, sú najčastejšie príčiny problémov s koi kaprami, preto buďte opatrní.

Minimalizácia rozpustených nežiadúcich látok a udržovanie konštantnej úrovne pH nie sú jedinými problémami s kvalitou vody, ktorým čelíte. Musíte tiež zabezpečiť, aby mala vaša voda správnu teplotu. Pre koi kapre je vhodnejší systém vykurovania vody, ale nemusí byť nevyhnutný. Ak žijete v chladnej oblasti, koi kapre budú v prípade potreby hibernovať na dne jazierka pod ľadom. Pre koi kapre je možné žiť takýmto spôsobom po dobu niekoľkých mesiacov, ale nie je to ich preferovaný spôsob života, takže by ste vážne mali zvážiť systém ohrevu vody, ktorý udržiava jazierko pri viac ideálnejších teplotách pre zdravie a rast koi kaprov.

Filtrácia: udržiavanie vášho jazierka

Aby ste udržali kvalitu vody na príslušnej úrovni diskutovanej vyššie, budete potrebovať jazierko so spodným odtokom, ktorým nepretržite prúdi znečistená voda do filtračného systému. Nepretržité gravitačné dodávanie vody do filtra umožňuje čistenie anaeróbneho sedimentu, ktorý predstavuje hrozbu pre udržateľnosť koi kaprov, pričom ponecháva väčšinu veľkých látok úplne nedotknutých v usadzovacej fáze filtračného systému. Použitím gravitačných systémov zabezpečujete neustálu cirkuláciu vody a to znamená, že pre vaše ryby je menej pravdepodobné podľahnúť chorobe z dôvodu prítomnosti škodlivých chemikálii diskutovaných vyššie. Samozrejme, samotný spodný odtok jednoducho nestačí. Budete taktiež potrebovať aj adekvátny filtračný systém, ktorý obsahuje nasledujúce prvky:

1 - Usadzovacia komora

Odstredivka je najúčinnejší dizajn usadzovacej komory. Voda vstúpi do tohto systému v uhle dvoch tretín smerom dole okrúhlou nádobou, čo následne vytvorí vírivý pohyb, ktorý spôsobí, že väčšie časti nečistôt putujú po stranách. Po tomto ich gravitácia stiahne dole ku dnu odstredivky, kde sa nečistoty usadia. Toto robí čistenie ľahké, pretože keď sa nečistoty dostanú na spodnú úroveň, môžete ľahko otvoriť odkaľovací ventil, aby ste sa zbavili odpadu. Pre väčšinu koi jazierok by táto odstredivka mala mať priemer minimálne 100 cm a hĺbku 100 cm.

2 - Mechanická filtrácia

Mechanický filtračný systém odoberie suspendované nečistoty z vody, keď prechádzajú filtračným médiom. Aby bol účinný, musí byť umiestnený priamo v ceste vody. Filtračné kefy priemeru 10 cm pracujú ideálne, keď sú vyrobené z oceľového jadra a nylónových štetín. Na zaistenie maximálnej efektivity budete potrebovať približne 4 rady kefiek a potrebujete, aby sa mierne prekrývali. Budú taktiež potrebovať pravidelné čistenie, aby sa zabezpečila správna funkčnosť, no ide o najlacnejšie riešenie. Najúčinnejším riešením mechanickej filtrácie sú nerezové štrbinové sitá alebo štrbinové odstredivky. Toto riešenie má maximálny účinok, minimálnu údržbu no je finančne náročné.

3. Biologická filtrácia

Biologická filtrácia umožňuje, aby prospešné baktérie premieňali škodlivý amoniak a dusitany na menej toxické dusičnany. Populácia týchto užitočných baktérii musí byť dostatočná na to, aby držala krok s rozkladom odpadu z rýb, nespotrebovaného krmiva a ďalšieho organického materiálu v jazierku, takže je to jemná rovnováha na udržovanie. To je presne to, prečo prekrmovanie a preplňovanie jazierka patria medzi tie najhoršie veci, ktoré môžete urobiť ako majiteľ jazierka. Ak chcete zistiť, či biologická filtrácia účinne funguje vo vašom jazierku, budete musieť parametre vody testovať.

Veľkosť týchto filtračných systémov je rozhodujúca. Pri stanovení toho, čo bude pre vás najlepšie pracovať, budete musieť zvážiť množstvo faktorov. Väčšina filtračných  systémov bude uvádzať veľkosť jazierka. ktoré je určené na filtrovanie, ale dávajte si pozor, pretože väčšinou tento údaj platí pre okrasné záhradné jazierko s malým množstvom zlatých rybičiek – nie koi kaprov. Napríklad filter ktorý zvládne 20000 litrov vody v okrasnom jazierku, zvládne len 5000 litrové jazierko s KOI kaprami veľkosti 50 a viac cm. Vyrovnaním veľkosti rybníka s objemom rýb zabezpečíte, že budete môcť chovať koi kapre s minimálnym rizikom vystavenia škodlivých chemikálii. Nákup správneho filtračného systému pred osídlením jazierka zabezpečí, že vaše jazierko bude trvalo udržateľný biotop.

Preto by mal byť váš filtračný systém a testovacie monitory prvou vecou, kt. zakúpite pri plánovaní jazierka. Obchody s jaziekovou technikou sú ideálnym miestom pre cenové ponuky na filtračné systémy, testovacie súpravy a ďalšie potreby a pomôžu vám zohľadniť všetky potencionálne náklady ešte vo fáze plánovania, aby ste nezostali neskôr prekvapený.

Záver

Nie je pochýb, že koi kapre patria medzi najelegantnejšie a najatraktívnejšie ryby ktoré môžete v jazierku mať. Nakoľko sa u nás dožívajú približne 15 až 20 rokov, sú ideálnymi spoločníkmi, ktorých môžete milovať. Avšak, ak zlyháte v starostlivosti sa o nich, nedosiahnu nikdy svoj plný potenciál. Ak sú koi kapre vo vašich budúcich plánoch, dúfam, že vám tento článok poskytol dobrý štartovací bod pre plánovanie vášho jazierka a zabezpečenie toho, aby vaše koi kapre dostali tú najlepšiu možnú starostlivosť.

Text a foto: Alan Katreniak, NUMA s.r.o.

Spoločnosť NUMA s.r.o. je výhradným zástupcom spoločnosti FIAP GmbH na Slovensku. Ponúkame tovar od renomovaných výrobcov, akými sú FIAP, OASE, MESSNER, TMC, HOUSE OF KATA, VELDA, SENEYE a Evolution Aqua

  • manu1
  • manu2
  • manu3
  • manu4
  • manu5