Prečo nakupovať u nás?
Prečo nakupovať u nás?

- Nie sme len e-shop ale aj realizátorská firma s 10-ročnými praktickými skúsenosťami.
- Preto Vám vieme poradiť s každým technickým riešením či svojpomocnou realizáciou jazierka.
- Je za nami množstvo realizácií a referencií.
- Pred kúpou cez e-shop sa môžte s nami spojiť a odkonzultovať vhodnosť vybraného tovaru pre váš zámer.
- Zabezpečujeme záručný aj pozáručný servis na u nás zakúpený tovar.
- Môžte nás osobne navštíviť a prezrieť si produkty jazierkovej techniky priamo zapojené v našich jazierkach.

Certifikovaný e-shop
Certifikovaný e-shop

- Sme jediný e-shop na Slovensku s jazierkovou technikou a KOI kaprami certifikovaný spoločnosťou SAEC. Sme držiteľom certifikátu "Bezpečný nákup" od 8.2.2015 čo znamená, že e-shop numa.sk úspešne absolvoval certifikáciu už 10 rokov po sebe.
- Certifikovaný obchod prináša zákazníkom záruku a zároveň záväzok, že spĺňame pravidlá bezpečného a bezproblémového nákupu stanovené certifikačnými pravidlami.
- Pristupujeme seriózne ku každej prípadnej reklamácii.
- Dodržiavame pravidlá ochrany osobných údajov, čo potvrdzuje Úrad na ochranu osobných údajov SR registráciou informačného systému spoločnosti NUMA s.r.o. s prideleným registračným číslom - 201416903.
- Svoju objednávku môžte uhradiť dobierkou, alebo ju bezpečne uhradiť cez zabezpečený portál banky. Platbu na dobierku neposkytujeme pre fólie a tovar na objednávku.

Vernostný program
Vernostný program

- Spoločnosť NUMA s.r.o. svojich zákazníkov nakupujúcich prostredníctvom e-shopu odmeňuje za vernosť.
- Zaregistrujte sa u nás, objednajte si tovar a zbierajte pri tom body, ktorými môžete pri Vašich ďalších nákupoch u nás zaplatiť. Vernostné body sa nepripisujú za tovar ktorý je v zľave.
- Kúpou cez e-shop je vami zakúpený tovar registrovaný systémom a pri prípadnej reklamácii nemusíte predkladať doklad o kúpe.

Expresná doprava ZDARMA
Vernostný program

- Okamžitá expedícia tovaru - 93% tovaru je skladom a pri zadaní objednávky v pracovných dňoch do 12:00 hodiny (fólie do 10:00 hod) ho okamžite expedujeme - kuriérom je na druhý pracovný deň u Vás.
- Pri každom tovare je uvedená jeho dostupnosť - máte tak prehľad kedy Vám tovar môžeme odoslať.
- Doprava tovaru je zdarma pri objednávke nad 80€ pri doprave poštou a nad 150€ pri doprave kuriérom. Doprava zdarma neplatí pre fólie.

» » » KOI kapre a ich parazity

KOI kapre a ich parazity




Ako správne identifikovať parazity napádajúce KOI kapre? Väčšina z nich nie je viditeľná voľným okom. Ak chceme správne identifikovať akýkoľvek parazit, potrebujeme mikroskop so 400-násobným zväčšením. Sú jednoduché na použitie a potrebné pre kohokoľvek kto chová KOI kapre.

KOI kapre a ich parazity

Potrebujete kúsok steru z kože aby ste mohli spoľahlivo identifikovať príčinu choroby. Opatrne odstráňte malú časť zo slizu z jedného z vašich KOI kaprov a umiestnite ho na mikroskopické sklíčko. Sliz potom prikryte druhým sklíčkom a pozorujte cez mikroskop.

Ak máte podozrenie na parazity – potrebujete dve až tri ryby z vašich koi na potvrdenie nákazy. Ak sú nakazené kapre so vzorky, potom sú nakazené aj ostatné a budete potrebovať vykonať liečbu pre celé záhradné jazierko.

Aby bola liečba adekvátna je nevyhnutné vedieť ešte pred liečením presný objem vody a teplotu. Niektoré liečivá znížia priepustnosť hladiny kyslíka v jazierku, preto je potrebné kvalitné prekysličovanie. Pri liečení musíte vypnúť UV-lampu a ozón, prípadne odstrániť aktívne uhlie z filtra.

Krupička - biele bodky

Krupička

Výskyt bielych bodiek známich ako krupička zapríčiňuje baktéria Ichthyophthirius multifillis. Sú to biele škvrnky samostatných buniek na koži, žiabrach a plutvách. Žijú pod kožou a živia sa z výlučkov z tela ryby. Potom sa uvoľnia z povrchu kože a padnú na dno jazierka, spoja sa dokopy a začnú sa množiť a mladé potom znovu napádajú rybu.

Ak je ryba napadnutá a má tieto biele symptómy (otiera sa o skaly) spôsobuje to svrbenie a pláva k prítoku vody, prestáva jesť a stáva sa letargickou. Ak zostane táto choroba neliečená je pre rybu smrteľná. Našťastie lieky proti týmto parazitom sú dobre dostupné.

V prvom štádiu rozoznáte tieto parazity len pod mikroskopom. Ak sú neliečené a nechá sa to tak, rýchlo sú identifikovateľné aj voľným okom. KOI kapre, ktoré sú napadnuté touto chorobou, sú ako keby pokryté zrniečkami soli. Rozmnožovanie parazita má za príčinu tisíce nových mláďat. Preto čím rýchlejšie spozorujete tohto parazita tým lepšie, nakoľko jeho reprodukčný cyklus je veľmi rýchly.

Spoľahlivo zlikvidovať tento KOI parazit je možné aj zmesou forlamdehydu a malachitovej zelene. Zmes týchto dvoch látok je dostupná, ale je lepšie zmixovať si ju doma nakoľko množstvo formaldehydu závisí veľmi od teploty jazierka.

Formaldehyd aj malachytová zeleň však zničí biologický filter. Ekologickou voľbou je použitie prípravku Parazoryne, ktorý ryby znášajú bez problémov a nehrozí riziko úhynu.

Kožné a žiabrové parazity

Sú dve z rodiny monogenetických trematodných druhov charakteristické veľkými hákovými hlavicami, ktoré používajú na priľnutie k obetiam. Napadnuté ryby majú často príznaky svrbenia a podráždenia, skáču alebo sa otierajú o predmety v jazierku v potrebe zbaviť sa nechcených nájomníkov.

Parazity nie sú viditeľné voľným okom. Ak si ich však pozriete pod mikroskopom, sú jasne viditeľné (takmer ako transparentné dážďovky) a uvidíte aj ich háky.

Kožný parazit Gyrodactylus

Gyrodactylus

Je jedným z dvoch najbežnejších typov parazitov, s ktorým sa chovatelia KOI kaprov stretávajú. Parazit má tvar červíka s hákom, ktorým sa prisaje k rybe. Nakoľko je tento parazit obojpohlavný (hermafrodit) všetky dospelé jedince sú schopné produkovať mladé. Každý z nich nesie vlastný parazit vo svojom vlastnom tele.

A čo viac, každý nenarodený parazit sa rozvíja a jeden deň potom čo sa narodí môže rodiť znovu. Jeden individuálny parazit je schopný sa premnožiť do tisícok v rekordne krátkom čase.

Ak si ich pozriete pod mikroskopom uvidíte 3 až 4 rozvíjajúce sa parazity jeden v druhom. Žije zo slizu kože a krvi KOI kaprov. Je schopný prežiť päť dní bez hosťujúcej ryby. Môžeme ho úspešne liečiť napríklad Prazikvantelom.

Žiabrový parazit Dactylogyrus

Dactylogyrus

Tento parazit je veľmi podobný vzhľadom na gyrodactylus. Tiež má háky s ktorými sa prilepí na hosťujúceho KOI kapra. Tieto parazity sa však od seba líšia ich reprodukciou.

Dactylogryus kladie vajíčka – približne 12 za hodinu. Teplota vody je tu kľúčová, pričom v teplejšej vode sa zvyšuje v chladnejšej sa znižuje.

To isté platí aj o čase ako rýchlo sa vyliahnu. V teplej vode to trvá len štyri dni, zatiaľ čo v studenšej vode to môže trvať až 30 dní. Toto je veľmi dôležité si pamätať keď liečite parazity na rybách. Väčšina liečiv nezabíja vajíčka a tie sa môžu vyliahnuť aj po liečbe a znovu napadnúť ryby. Z tohto dôvodu musí prvotná liečba trvať minimálne 4 dni.

Následne treba vykonať druhú, opakovanú liečbu, ktorá zahubí práve sa vyvinuté parazity. Tým sa preruší reprodukčný cyklus parazita. K vyliečeniu tejto choroby potrebujete Prazikvantel. Nezabudnite vykonať znovu pozorovanie pod mikroskopom aby ste sa uistili, že všetky parazity sú zničené.

Spoločnosť NUMA s.r.o. je výhradným zástupcom spoločnosti FIAP GmbH na Slovensku. Ponúkame tovar od renomovaných výrobcov, akými sú FIAP, OASE, MESSNER, TMC, HOUSE OF KATA, VELDA, SENEYE a Evolution Aqua

  • manu1
  • manu2
  • manu3
  • manu4
  • manu5