Prečo nakupovať u nás?
Prečo nakupovať u nás?

- Nie sme len e-shop ale aj realizátorská firma s 10-ročnými praktickými skúsenosťami.
- Preto Vám vieme poradiť s každým technickým riešením či svojpomocnou realizáciou jazierka.
- Je za nami množstvo realizácií a referencií.
- Pred kúpou cez e-shop sa môžte s nami spojiť a odkonzultovať vhodnosť vybraného tovaru pre váš zámer.
- Zabezpečujeme záručný aj pozáručný servis na u nás zakúpený tovar.
- Môžte nás osobne navštíviť a prezrieť si produkty jazierkovej techniky priamo zapojené v našich jazierkach.

Certifikovaný e-shop
Certifikovaný e-shop

- Sme jediný e-shop na Slovensku s jazierkovou technikou a KOI kaprami certifikovaný spoločnosťou SAEC. Sme držiteľom certifikátu "Bezpečný nákup" od 8.2.2015 čo znamená, že e-shop numa.sk úspešne absolvoval certifikáciu už 10 rokov po sebe.
- Certifikovaný obchod prináša zákazníkom záruku a zároveň záväzok, že spĺňame pravidlá bezpečného a bezproblémového nákupu stanovené certifikačnými pravidlami.
- Pristupujeme seriózne ku každej prípadnej reklamácii.
- Dodržiavame pravidlá ochrany osobných údajov, čo potvrdzuje Úrad na ochranu osobných údajov SR registráciou informačného systému spoločnosti NUMA s.r.o. s prideleným registračným číslom - 201416903.
- Svoju objednávku môžte uhradiť dobierkou, alebo ju bezpečne uhradiť cez zabezpečený portál banky. Platbu na dobierku neposkytujeme pre fólie a tovar na objednávku.

Vernostný program
Vernostný program

- Spoločnosť NUMA s.r.o. svojich zákazníkov nakupujúcich prostredníctvom e-shopu odmeňuje za vernosť.
- Zaregistrujte sa u nás, objednajte si tovar a zbierajte pri tom body, ktorými môžete pri Vašich ďalších nákupoch u nás zaplatiť. Vernostné body sa nepripisujú za tovar ktorý je v zľave.
- Kúpou cez e-shop je vami zakúpený tovar registrovaný systémom a pri prípadnej reklamácii nemusíte predkladať doklad o kúpe.

Expresná doprava ZDARMA
Vernostný program

- Okamžitá expedícia tovaru - 93% tovaru je skladom a pri zadaní objednávky v pracovných dňoch do 12:00 hodiny (fólie do 10:00 hod) ho okamžite expedujeme - kuriérom je na druhý pracovný deň u Vás.
- Pri každom tovare je uvedená jeho dostupnosť - máte tak prehľad kedy Vám tovar môžeme odoslať.
- Doprava tovaru je zdarma pri objednávke nad 80€ pri doprave poštou a nad 150€ pri doprave kuriérom. Doprava zdarma neplatí pre fólie.

» » » Kúpacie jazierka ako prírodný biobazén

Kúpacie jazierka ako prírodný biobazén




Ak uvažujete o výstavbe bazéna, no nechcete narušiť vašu záhradu umelým prvkom, kúpacie jazierka sú vhodným riešením. Majú prirodzený vzhľad jazera a sú pritom vhodné aj na plávanie. Kúpacie jazierka a biobazény sa stali harmonickým prvkom v záhrade a v modernej záhradnej architektúre si našli svoje pevné miesto.

Kúpacie jazierka ako prírodný biobazén

Voda v kúpacom jazierku nevyvoláva rôzne alergické reakcie na chlór a chemické prostriedky používané v klasických bazénoch a nespôsobuje podráždenie pokožky či očí. Choroboplodné zárodky, sinice, baktérie, vírusy a plesne sa zničia ozonizátorom, naproti tomu pri nedostatočnom dávkovaní jazierkovej chémie sa tieto môžu veľmi rýchlo namnožiť.

Prírodný bio-bazén oproti klasickému bazénu je využiteľný počas celého roka, nakoľko sa na zimu nevypúšťa. Na jar a jeseň vytvára architektonický prvok jazierka v záhrade, v lete poskytuje možnosť príjemného osvieženia pri kúpaní a v zime jeho zamrznutá hladina ponúka dostatočne veľkú plochu pre korčulovanie.

V podstate jediné kritérium pre umiestnenie biobazénu na pozemku je prevládajúci smer vetra v danej lokalite, nakoľko v značnej miere ovplyvnuje správny chod filtrácie bio-bazénu. Vietor usmernuje prúdenie hladiny a pomáha tak miešať vodu z filtračnej časti do kúpacej a smerom ku skimmru

Veľkosť potrebnej plochy pre ekologický bazén závisí samozrejme od dostupnej plochy v záhrade, no oproti klasickému bazénu nesmieme zabudnúť navyše na potrebnú filtračnú zónu a okolitú výsadbu.

Dostatočná filtračná zóna popri svojej prioritnej funkcii biologickej filtrácie plní úlohu solárneho ohrevu, pretože voda v nej sa rýchlo zohrieva a dostáva sa do kúpacej zóny, kde voda ostáva teplá aj v nočných hodinách. Filtračné rastliny dokážu veľmi pomôcť, ale nedá sa spoliehať len na ne. Je treba si uvedomiť, že rastliny dobre rastú od mája do júla – kedy sú schopné dobre fungovať no aj tak si neporadia s čpavkom a dusitanmi.

Na jar, jeseň a v zime odumreté listy a rastliny sú zdrojom nečistôt, dusíka a fosfátov. V tomto období sa tak stávajú väčším znečisťovateľom jazierka než ryby. V praxi u cca 2/3 „samočistiacich“ jazierok rastliny veľmi zle rastú. Dôvodom býva nedostatok minerálov a CO2 potrebných pre ich rast. Je to tiež preto, lebo sú zle vysadené, nakoľko 95 % vodných rastlín nie sú rastliny vodné, ale bahenné. Tieto rastliny najlepšie rastú v hĺbkach do 5 cm.

V kúpacej časti nie sú vysadené filtračné vodné rastliny ktoré by obmedzovali plávanie. Kúpacia sezóna v našich zemepisných šírkach trvá približne od mája do septembra.

Správne dimenzované kúpacie jazierko

V tabuľke nižšie uvádzame príklady optimálnych rozmerov pri absencii filtrácie, aby tak bol zachovaný vhodný pomer medzi plávacou a filtračnou zónou pre zabezpečenie prirodzeného fungovania biologickej filtrácie.
 

 Malé kúpacie jazierko  Stredne veľké kúpacie jazierko  Veľké kúpacie jazierko
 Plávacia zóna  3x3 m  Plávacia zóna  3x6,5 m  Plávacia zóna 3,5x9 m
 Hĺbka plávacej zóny  1,10 m  Hĺbka plávacej zóny  1,35 m  Hĺbka plávacej zóny  1,60 m
 Vodná plocha  45 m2  Vodná plocha  65 m2  Vodná plocha  85 m2
 Zabratá plocha  60 m2  Zabratá plocha  83 m2  Zabratá plocha  107 m2

 

Zo schém je na prvý pohľad vidieť, akú zbytočne veľkú plochu zaberá takzvaná „samočistiaca zóna“. Treba si však uvedomiť dva aspekty tohto riešenia.

Prvým je zbytočne veľká plocha filtračnej zóny oproti samotnej kúpacej časti. Pri najbežnejšej  veľkosti kúpacej časti 3x6,5 metra potrebujeme obetovať dodatočne 50 m2 pozemku na zbytočnú filtračnú zónu. Pri dnešných cenách pozemkov je to zhruba 5 tisíc euro.

Druhý aspekt „samočistiacej“ zóny je že pre klienta je síce veľmi príjemné počuť, že niečo funguje samo, zadarmo, bez práce a naveky. Realita je však iná a ťažko sa niekedy stretneme s tým, že niečo funguje samo.

Výkop a vymurovanie kúpacej časti zvládne klient zväčša sám a ušetrí tým značnú časť nákladov. Potom príde na rad uloženie fólie, čo už je lepšie ponechať na odborníkov. Na výber sú klasické PVC fólie alebo gumokaučuková fólia EPDM firmy Firestone, ktorá má vyššiu životnost a jej 300% rozťažnosť do -45° C zabezpečí istotu proti pretrhnutiu a prispôsobenie sa nerovnostiam terénu.

Biobazén a jeho filtrácia

Filtráciu pre kúpacie jazierko navrhujeme individuálne. Závisí od plochy a objemu biobazéna ako aj od finančních možností klienta.

Na výber sú filtre v prevedení z PVC, sklolaminátu alebo nerezu. Bez dostatočne dimenzovanej filtrácie je potrebné 70 % vodnej plochy plávacieho jazierka rezervovať pre výsadbu filtračních vodných rastlín a pre samotné plávanie ostane 30 %. Pri dobre fungujúcej biologickej filtrácii postačuje pre výsadbu 20 % vodnej hladiny a 80 % je pre plávaciu časť.

V našich zemepisných šírkach sa nedá spoliehať len na filtračné rastliny, kvôli krátkemu vegetačnému obdobiu. Preto je lepšie investovať do kvalitnejšej filtrácie, najlepšie s gravitačným zapojením, ktorá môže byť v prevádzke tri štvrte roka a zvyčajne ju umiestnujeme pod drevené mólo, takže nezaberie miesto navyše a je elegantne schovaná.

Veľmi dôležitý je vhodne umiestnený skimmer s dostatočnou veľkosťou a prietokom. Zabezpečí čistú hladinu bez napadaného lístia, peľu, hmyzu a iných nečistôt, ktoré bez rýchleho odstránenia zbytočne klesajú ku dnu, hnijú a zaťažujú tak filtračný systém. 80-90 % nečistôt v jazierku pochádza z hladiny.

Mnoho ľudí má fungujúce samočistiace jazierko je plné len vláknitých rias. "Len" však znamená, že jazierko nefunguje. Dlhé riasy znamenajú nadbytok živín, príliš veľa hrubých nečistôt a nefungujúcu filtráciu. Odporúčame filtráciu aspon na odstránenie hrubých nečistôt (vortex, screen sitá) a doplnovanie bakterií a enzýmov, ktoré odoberajú potravu vláknitým riasam.

Nepoužívajte prípravky ktoré zaberú behom pár minút či hodín (riasy zabijú, tie klesnú na dno či vystúpia na hladinu), ale to čo trvá dlhšie, je stabilnejšie a riasy sa netvoria opäť. Našim klientom najviac vyhovuje prípravok Algae STOP, ktorý neobsahuje chemické prísady a dá sa aplikovať aj pri zapnutej UV-lampe.

Pozor! Pokiaľ sa zbavíte vláknitých rias má voda tendenciu zelenať, čo spôsobujú jednobunečné riasy, ktoré však spoľahlivo zlikviduje UV-lampa. Naproti tomu riasy dlhé cca 2-10 mm tvoriace sa na kamenoch a stenách sú veľmi dôležité pre zaistenie rovnováhy a stability v jazierku a sú zdrojom dôležitých vitamínov a minerálov pre ryby.

Kúpacie jazierko

Údržba kúpacieho jazierka s filtráciou je veľmi podobná ako pri klasickom bazéne. Súvisí s odstránením hrubých nečistôt zachytených v skimmri, s odpustením kalu z filtrov a z času na čas povysávať vodným vysávačom dno ekologického bazénu. Vodné rastliny je potrebné zbavovať odumretých zvyškov, na jeseň môžeme listy vodných rastlín so stonkami úplne odrezať. Platí to najmä pri leknách, ktoré však nemajú filtračnú rolu, sú len okrasným prvkom kúpacieho jazierka.

Prevádzkové náklady sú oveľa nižšie ako pri klasickom bazéne, súvisia v podstate len s nákladmi na pohon čerpadla a UV-lampy. Treba len dbať na to, aby sa do vody nedostali hnojivá, pôda či chemické prípravky, ktoré by nabúrali biologickú rovnováhu.

Prvý rok je dôležitý

Prvý rok je „samočistiace“ kúpacie jazierko nádherné, druhý rok je horší a tretí rok by ste ho najradšej zasypali. Príčinou sú aerobné baktérie, ktoré potrebuje vaše kúpacie jazierko a prečo funguje. Sú schopné veľmi rýchlo sa usídliť v novom biobazéne na povrchu fólie a kamienkov. Keď im umožníte, aby mali dostatok potravy a stály prísun kyslíka budete mať vodu v jazierku krásne čistú.

Na počiatku majú baktérie veľa priestoru pre svoju existenciu, no po určitej dobe sa začne pobrežná „samočistiaca“ zóna upchávať nečistotami každý rok viac a viac. V jazierku začnú ubúdať aerobné baktérie a pribúdať anaerobné a heterotrofné baktérie, ktoré musia rozkladať čoraz viac hrubých nečistôt ktoré sa tam hromadia. Začnú sa tvoriť dlhé vláknité riasy a zanášať sa plytčiny.

Potom neostáva nič iné, len každé 2-3 roky celú pobrežnú „samočistiacu“ zónu vyťahať, vybrať a odviesť zanesený zeolit a kamienky. Potom navoziť nový a nasadiť rastliny. Zvládnete každé 3 roky prekopať celú záhradu?

Čistota vody v kúpacom „samočistiacom“ jazierku

Klienti sa kúpu v otrávenej vode, hlavne že vidia na dno! Kruté – avšak realita. Majitelia kúpacích jazierok za honbou po „čistej“ vode pridávajú do vody modrú skalicu, síran meďnatý či dokonca savo alebo prudko zvyšujú a znižují pH aby všetko zabili. Kúpacie jazierko by malo byť prírodné (koniec-koncov je to dôvod, prečo ho staviate). Ak chcete chemicky čistú vodu, to si radšej urobte klasický bazén.

V prírode dosiahnutie rovnováhy trochu trvá a voda v biobazéne sa môže meniť v závislosti od ročného obdobia – je to pochopiteľné. U optimálne fungujúcich jazierok odporúčame 10 % vody týždenne vymeniť. Najlepšie vodu odpustiť cez odkaľovacie ventily filtrácie a novú (nechlórovanú) pripustiť.

Biobazén v praxi

Ryby v kúpacích jazierkach

Častou podmienkou zhotoviteľov „samočistiacich“ kúpacích jazierok je, že nesmiete mať ryby. Akonáhle si zaobstaráte pár rýb, natrvalo strácate garanciu.

Je to nezmysel. Málokto odolá po určitej dobe dať si do jazierka pár rýb a potom je veľmi jednoduché prísť a povedať Vaša chyba že záhradné jazierko je špinavé a už nemáte záruku na kvalitu vody. Voda v jazierku by sa vám zkalila po čase aj bez rýb – je to súčasťou prirodzeného vývoja v prírode.

Podľa mojej skúsenosti niekoľko rýb (o celkovej váhe pár kilogramov) vám prírodné jazierko neovplyvní. Skôr pomôžu cirkulácii vody a pozbierajú si dostatok potravy. Pokiaľ však nemáte filtráciu ryby nekŕmte. Hlavne nie chlebom a rohlíkmi, keď tak vysoko kvalitnými krmivami v malom množstve.

Princíp „samočistiacich“ jazierok a prečo časom nefunguje

Jazierkové čerpadlo zbiera nečistoty z dna a skimmra a potom ich ženie do filtračnej časti ktorá je tvorená vrstvou štrku a zeolitu. Tam sa nečistoty usadzujú a rastliny by ich mali odstrániť. Na to je však potrebné čerpadlo s predimenzovaným výkonom a neskutočnou spotrebou energie, aby pretlačilo nečistoty substrátom.

Jazierkové čerpadlo musí bežať 24 hodín denne, inak začnú baktérie odumierať a jazierko začne zahnívať. Na kamienkoch sa tvorí čierna smradľavá hmota – zdroj problémov.

Samočistiaca filtračná časť jazierka – prečo si robíte z jazierka filter?

A to ešte taký, ktorý sa nedá vyčistiť a zaberá spustu priestoru ktorý by mohol byť na okrasu. Pre optimálne filtrovanie je potrebná vrstva 2-5 cm substrátu. Väčšia vrstva (kam sa nedostane kyslík) je zdrojom problémov. Nespoliehajte sa len na rastliny. Použite filtráciu s kvalitnými filtračnými médiami s jednoduchou údržbou a čistením.

Kritéria fungovania filtrácie

  1. Musí dobre fungovať po mechanickej stránke – „samočistiace“ jazierka spĺnajú toto kritérium, krásne nečistoty pozbierajú a zhromažďujú ich tam, kde ich nie je vidieť
  2. Dobre fungujúca biologická stránka – kúpacie jazierka ju tiež spĺnajú, vo filtračnej zóne je dostatok priestoru pre usídlenie baktérií
  3. Filtrácia jazierka sa musí dať ľahko vyčistiť – a tu je kamen úrazu „samočistiacich“ kúpacích jazierok – čistenie tu nefunguje ani napriek rôznym metódam spätného preplachovania. Nečistoty a kal ostávajú priamo v jazierku vo filtračnej časti namiesto toho, aby boli zachytené v externom filtri a dali sa tam z neho ľahko odstrániť.

A na záver ukážka ako vyzerá záhrada s klasickým bazénom, neskôr prebudovaným na kúpacie jazierko:

Prerábka bazéna na kúpacie jazierko

Ak chcete mať v záhrade naozajstné prírodné kúpacie jazierko, kontaktujte nás. Vieme ako na to.

Galéria

Spoločnosť NUMA s.r.o. je výhradným zástupcom spoločnosti FIAP GmbH na Slovensku. Ponúkame tovar od renomovaných výrobcov, akými sú FIAP, OASE, MESSNER, TMC, HOUSE OF KATA, VELDA, SENEYE a Evolution Aqua

  • manu1
  • manu2
  • manu3
  • manu4
  • manu5