Prečo nakupovať u nás?
Prečo nakupovať u nás?

- Nie sme len e-shop ale aj realizátorská firma s 10-ročnými praktickými skúsenosťami.
- Preto Vám vieme poradiť s každým technickým riešením či svojpomocnou realizáciou jazierka.
- Je za nami množstvo realizácií a referencií.
- Pred kúpou cez e-shop sa môžte s nami spojiť a odkonzultovať vhodnosť vybraného tovaru pre váš zámer.
- Zabezpečujeme záručný aj pozáručný servis na u nás zakúpený tovar.
- Môžte nás osobne navštíviť a prezrieť si produkty jazierkovej techniky priamo zapojené v našich jazierkach.

Certifikovaný e-shop
Certifikovaný e-shop

- Sme jediný e-shop na Slovensku s jazierkovou technikou a KOI kaprami certifikovaný spoločnosťou SAEC. Sme držiteľom certifikátu "Bezpečný nákup" od 8.2.2015 čo znamená, že e-shop numa.sk úspešne absolvoval certifikáciu už 10 rokov po sebe.
- Certifikovaný obchod prináša zákazníkom záruku a zároveň záväzok, že spĺňame pravidlá bezpečného a bezproblémového nákupu stanovené certifikačnými pravidlami.
- Pristupujeme seriózne ku každej prípadnej reklamácii.
- Dodržiavame pravidlá ochrany osobných údajov, čo potvrdzuje Úrad na ochranu osobných údajov SR registráciou informačného systému spoločnosti NUMA s.r.o. s prideleným registračným číslom - 201416903.
- Svoju objednávku môžte uhradiť dobierkou, alebo ju bezpečne uhradiť cez zabezpečený portál banky. Platbu na dobierku neposkytujeme pre fólie a tovar na objednávku.

Vernostný program
Vernostný program

- Spoločnosť NUMA s.r.o. svojich zákazníkov nakupujúcich prostredníctvom e-shopu odmeňuje za vernosť.
- Zaregistrujte sa u nás, objednajte si tovar a zbierajte pri tom body, ktorými môžete pri Vašich ďalších nákupoch u nás zaplatiť. Vernostné body sa nepripisujú za tovar ktorý je v zľave.
- Kúpou cez e-shop je vami zakúpený tovar registrovaný systémom a pri prípadnej reklamácii nemusíte predkladať doklad o kúpe.

Expresná doprava ZDARMA
Vernostný program

- Okamžitá expedícia tovaru - 93% tovaru je skladom a pri zadaní objednávky v pracovných dňoch do 12:00 hodiny (fólie do 10:00 hod) ho okamžite expedujeme - kuriérom je na druhý pracovný deň u Vás.
- Pri každom tovare je uvedená jeho dostupnosť - máte tak prehľad kedy Vám tovar môžeme odoslať.
- Doprava tovaru je zdarma pri objednávke nad 80€ pri doprave poštou a nad 150€ pri doprave kuriérom. Doprava zdarma neplatí pre fólie.

» » » 10 dôvodov prečo koi v jazierku nerastú

10 dôvodov prečo koi v jazierku nerastú




Veľa majiteľov jazierok je sklamaných, že ich KOI kapre slabo rastú a sú prekvapení prečo v Japonsku rastú 2-3 krát rýchlejšie a dosahujú rozmery, ktoré v záhradnom jazierku nikdy nedosiahnu - často aj cez 100 cm. Aké sú teda príčiny a vieme ich ovplyvniť?

10 dôvodov prečo koi v jazierku nerastú

DNA

Tak ako u ľudí sú genetické predispozície dané rodičmi, tak aj veľkosť koi ovplyvňuje chovný pár a či koi dosiahne svoju maximálnu dĺžku závisí aj od veľkosti rodičov. Chovatelia v Japonsku pracujú s krvnými líniami od nepamäti a svoje generačné koi poznajú a tak vedia, aké bude potomstvo. A ak sú podmienky chovu koi od malička v poriadku, je veľký predpoklad veľkej dĺžky aj u potomstva. Ale aké sú dobré podmienky?

PRIESTOR

Chovatelia v Japonsku majú viacero prírodných rybníkov, kde môžu svoje koi nechať veľmi rýchlo rásť, lebo im poskytnú dostatočný priestor. Minimálny objem vody pre rybník je jeden meter kubický vody na koi kapra. Najideálnejší objem sú tri kubické metre vody na koi kapra. Neprerybňujte svoje záhradné jazierko príliš veľkým množstvom koi kaprov, ale dajte im životný priestor. Je rozumnejšie chovať menej kvalitných koi kaprov, ako množstvo bezcenných koi.

Jazierka v Niigate

VÝŽIVA

Niigata KOI food granulesMožno jedným z najdôležitejších rastových faktorov, ktoré môžete priamo ovplyvniť, je výživa. Nikdy nešetrite na krmive pre koi – kupujte len kvalitné granule a nenechajte sa oklamať veľmi vysokou hladinou bielkovín. Pri krmive pre koi si vždy pamätajte, že koi majú nedokonalé trávenie a dokážu absorbovať iba 40% bielkovín a zvyšok okamžite vylúčia ako odpad do vody jazierka. Výsledkom je veľa peny na hladine z prebytku bielkovín. Skrmujte len overené krmivo, ktoré tieto problémy nespôsobuje. Správna výživa je samozrejme mimoriadne dôležitá - bez správnej výživy nemôžu koi rásť.
V prírodnom rybníku koi optimálne využívajú mnohé prírodné potravinové zdroje, ako sú krevety, larvy, hmyz a iné vysoko proteínové zložky potravy. Komerčne dostupné granule však obsahujú väčšinou rybiu múčku, ale ryby nie sú prirodzenou potravou pre koi kapre. Preto odporúčame krmivo Niigata KOI Food Insect, v ktorom je rybia múčka nahradená čistou múčkou z rôznych druhov hmyzu a lariev.


PARAMETRE VODY

Seneye PondKontrolujte hodnoty vody v jazierku každý týždeň a pri vysokých teplotách najmenej dvakrát týždenne. Kvalita vody je udávaná v hodnotách vody - jedná sa o čísla, ktoré hovoria o mineráloch a kyslosti vody v jazierku. Najdôležitejšie hodnoty vody pre vaše jazierko sú teplota, celková tvrdosť - hodnota GH, celková uhličitanová tvrdosť - hodnota KH a kyslosť - hodnota pH. Kdekoľvek na internete si môžete kúpiť rôzne meracie súpravy pre svoje hodnoty vody. Nám sa najviac osvedčil on-line monitor Seneye pond.


 

 

MINERÁLY

Minerály z Japonskej Niigaty - Biofaktor VLPrečo koi rastú tak rýchlo v prírodnom rybníku? Prefektúra Niigata je známa bohatou ílovitou pôdou. Veľká prítomnosť minerálov a vitamínov zaisťuje optimálny vývoj koi.
Najpredávanejší japonský produkt na úpravu vody - Bio Factor VL je čistý koncentrát extrahovaný z hliny v oblasti Niigata. Dodá jazierku všetky potrebné minerály a stopové prvky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v Niigate, vďaka čomu sú ako koi kapre, tak aj ryža z oblasti Niigata najkvalitnejšie na svete.


 

 

 

 

VÝMENA VODY

Koi potrebujú čerstvú vodu. V zime môže v Niigate napadnúť až 4 metre snehu. V mesiacoch marec a apríl pomaly topiaci sa sneh napĺňa prázdne Niigatské rybníky čerstvou a ľadovo studenou vodou.
Vymeňte aspoň 10% a viac vody v jazierku každý týždeň a vždy pridávajte nitrifikačné baktérie. Okrem lepšieho rastu koi to tiež prospeje pre bakteriálny rast vo filtračnom systéme, a tým aj pre celkovú kvalitu vody v jazierku.

V zime môže v Niigate napadnúť až 4 metre snehu.

DOSTATOK KYSLÍKA

Jedným z najviac podceňovaných rastových faktorov koi je množstvo kyslíka. Vždy poskytujte koi kaprom dostatok kyslíka inštaláciou vzduchovacích prístrojov ako napríklad Hi Flow. Skontrolujte, či je vo filtračnom systéme a vo vašom jazierku dostatok kyslíka. Iba tak môžete zaistiť dostatočnú koncentráciu kyslíka vo svojom rybníku. Koi kapre môžu ochorieť alebo dokonca zomrieť, ak je hladina kyslíka príliš nízka. Čím je voda v jazierku teplejšia, tým nižšia je koncentrácia rozpusteného kyslíka vo vode a tým vyššia je potreba dodatočného okysličovania jazierka.

Kyslík je potrebné dodávať do jazierka v maximálnom možnom množstve.

POHYB VODY

Názory na túto tému sú rozdielne, ale zabezpečte dostatok prúdu vody vo vašom rybníku. Keď je koi kapor aktívny, bude rásť rýchlejšie a jeho stavba tela bude krajšia a silnejšia.

TEPLOTA

Teplomer do jaziera Max/MinTeplota vody v jazierku je tiež faktorom, ktorý môžete ľahko ovplyvniť. Koi rastú rýchlejšie pri vyššej teplote. Pod 12 stupňov koi kapor len prežíva a hybernuje. Od 13 do 16 stupňov organizmus koi kapra premieňa stravu na zabezpečenie správneho fungovania organizmu, budovanie imunity a regeneráciu po zime. Pri 17 alebo 18 stupňoch sa energia dodáva už aj do kvality vyfarbenia. Pri 22 stupňoch energia ide hlavne do rozvoja tela - pri 24 stupňoch a viac sa energia zo stravy premieňa hlavne na dĺžku a rast koi. Majte na pamäti, že koi môže stratiť svoju farbu počas dlhšieho obdobia pri vysokých teplotách. To má negatívny vplyv na pigmentáciu v kožných bunkách, takže je vhodné jazierko nezohrievať celoročne. Kontrolujte a zaznamenávajte priebeh teploty v jazierku v priebehu dňa a noci a v priebehu roka pomocou Max/Min teplomera.

 

 

 

 


POHLAVIE/VEK

Ikernačky koi kaprov sú jednoducho väčšie ako mliečňaky. Na druhej strane je kvalita koi u samcov lepšia ako u samíc. Takže nabudúce, keď si budete kupovať nové koi, venujte pozornosť aj pohlaviu.

Ďalším faktorom rastu je to, že koi v prvých rokoch života rastú oveľa rýchlejšie, ako keď starnú. Vo veku od piatich rokov sú prírastky o niečo pomalšie a s ďalším vekom sa ďalej spomaľujú.

KOI kampre ikernačka a mliečňak

Spoločnosť NUMA s.r.o. je výhradným zástupcom spoločnosti FIAP GmbH na Slovensku. Ponúkame tovar od renomovaných výrobcov, akými sú FIAP, OASE, MESSNER, TMC, HOUSE OF KATA, VELDA, SENEYE a Evolution Aqua

  • manu1
  • manu2
  • manu3
  • manu4
  • manu5