Prečo nakupovať u nás?
Prečo nakupovať u nás?

- Nie sme len e-shop ale aj realizátorská firma s 10-ročnými praktickými skúsenosťami.
- Preto Vám vieme poradiť s každým technickým riešením či svojpomocnou realizáciou jazierka.
- Je za nami množstvo realizácií a referencií.
- Pred kúpou cez e-shop sa môžte s nami spojiť a odkonzultovať vhodnosť vybraného tovaru pre váš zámer.
- Zabezpečujeme záručný aj pozáručný servis na u nás zakúpený tovar.
- Môžte nás osobne navštíviť a prezrieť si produkty jazierkovej techniky priamo zapojené v našich jazierkach.

Certifikovaný e-shop
Certifikovaný e-shop

- Sme jediný e-shop na Slovensku s jazierkovou technikou a KOI kaprami certifikovaný spoločnosťou SAEC. Sme držiteľom certifikátu "Bezpečný nákup" od 8.2.2015 čo znamená, že e-shop numa.sk úspešne absolvoval certifikáciu už 10 rokov po sebe.
- Certifikovaný obchod prináša zákazníkom záruku a zároveň záväzok, že spĺňame pravidlá bezpečného a bezproblémového nákupu stanovené certifikačnými pravidlami.
- Pristupujeme seriózne ku každej prípadnej reklamácii.
- Dodržiavame pravidlá ochrany osobných údajov, čo potvrdzuje Úrad na ochranu osobných údajov SR registráciou informačného systému spoločnosti NUMA s.r.o. s prideleným registračným číslom - 201416903.
- Svoju objednávku môžte uhradiť dobierkou, alebo ju bezpečne uhradiť cez zabezpečený portál banky. Platbu na dobierku neposkytujeme pre fólie a tovar na objednávku.

Vernostný program
Vernostný program

- Spoločnosť NUMA s.r.o. svojich zákazníkov nakupujúcich prostredníctvom e-shopu odmeňuje za vernosť.
- Zaregistrujte sa u nás, objednajte si tovar a zbierajte pri tom body, ktorými môžete pri Vašich ďalších nákupoch u nás zaplatiť. Vernostné body sa nepripisujú za tovar ktorý je v zľave.
- Kúpou cez e-shop je vami zakúpený tovar registrovaný systémom a pri prípadnej reklamácii nemusíte predkladať doklad o kúpe.

Expresná doprava ZDARMA
Vernostný program

- Okamžitá expedícia tovaru - 93% tovaru je skladom a pri zadaní objednávky v pracovných dňoch do 12:00 hodiny (fólie do 10:00 hod) ho okamžite expedujeme - kuriérom je na druhý pracovný deň u Vás.
- Pri každom tovare je uvedená jeho dostupnosť - máte tak prehľad kedy Vám tovar môžeme odoslať.
- Doprava tovaru je zdarma pri objednávke nad 80€ pri doprave poštou a nad 150€ pri doprave kuriérom. Doprava zdarma neplatí pre fólie.

» » » Ozón ako najefektívnejšia dezinfekcia pre vodu v záhradnom jazierku

Ozón ako najefektívnejšia dezinfekcia pre vodu v záhradnom jazierku




Ozón je forma kyslíka, ktorý má 3 atómy na molekulu miesto dvoch atómov ktoré má bežný atmosferický kyslík. Rýchlo sa rozpadá a mení sa na bežný kyslík. Bol objavený v roku 1840 Christianom Friedrich Schonbeinom. Je bezpochýb vedecky dokázané, že ozón je najefektívnejší prírodný baktericid a viricid zo všetkých dezinfekčných látok.

Ozón ako najefektívnejšia dezinfekcia pre vodu v záhradnom jazierku

Dodaním energie molekulám kyslíka, napr. elektrickým výbojom, dochádza ku vzniku molekúl ozónu s chemickou značkou O3.

Premena kyslíka na ozón

Tieto molekuly majú silné oxidačné a baktericidné účinky, čo sa v praxi využíva na oxidáciu ničenie baktérii, plesní, nečistôt a zápachu vo vode.

Princíp reakcie

Ozón reaguje s látkou za vzniku molekuly kyslíka a radikálu kyslíka ktorý sa hneď naviaže na danú látku, čím ju zoxiduje resp. úplne deštruuje. Výsledkom je čistá okysličená voda.

Príklady účinnosti ozónu proti najčastejšie sa vyskytujúcim baktériám v záhradných jazierkach:

Baktérie v záhradných jazierkach

Typ baktérie Množstvo ozónu Doba pôsobenia Množsvto zlikvidovaných baktérií
Vibrio anuguillarum 0,2 - 0,4 mg/l 15 sekúnd 99,9%
Streptococcus Sp 0,2 - 0,4 mg/l 15 sekúnd 99,9%
Escherichia coli 0,2 - 0,4 mg/l 15 sekúnd 99,9%
Aeromonas hydrophila 0,2 - 0,4 mg/l 15 sekúnd 99,9%
Coliform bacteria 0,2 - 0,4 mg/l 15 sekúnd 99,9%
Parasitic infusorian 0,2 - 0,4 mg/l 30 sekúnd 99,9%

Ako sa ozón vyrába?

Existujú v podstate dva základné spôsoby výroby ozónu: ultrafialový a korónový výboj. Väčšina prístrojov používa korónový výboj simulujúci záblesk v jadre.

Prístroje používajúce ultrafialový systém boli v minulosti nevýkonné, drahé na prevádzku, nespoľahlivé a veľmi nákladné na servis v porovnaní s korónovým výbojom. V súčasnosti technológia UV dosť pokročila a stáva sa schodnou alternatívou systému s korónovým výbojom.

Ako sa ozón používa?

Ozón je v súčasnosti známy ako jeden z najsilnejších dezinfekcií a oxidantov. Zabíja mikróby ako E.coli, Listeria, Salmonella, Giardia a Cryptosporidium oveľa efektívnejšie ako konvenčné dezinfekcie (napríklad chlór). V skutočnosti ozón zabíja baktérie E.coli viac ako 3.000 krát rýchlejšie ako chlór.

Ozón preniká do materiálov, kde normálny vzduch prúdi minimálne, alebo vôbec. Keď sa nadbytočný atóm kyslíka oddelí z molekuly ozónu, stanú sa dve veci: dezinfekcia a oxidácia. Tento atóm ako dezinfektant rýchlo zabíja baktérie, plesne  a zápach keď s nimi príde do kontaktu a zanecháva za sebou len kyslík.

Je ozón bezpečný?

Áno, ale ako všetko s mierou. Ozón vo veľmi vysokej koncentrácii môže dráždiť sliznicu a respiračný systém. Každý ozón generátor produkuje bezpečné a kontrolované množstvo ozónu pre daný objem.

Aká je správna hladina ozónu?

Správna úroven ozónu je, keď všetok generovaný ozón je spotrebovaný pri jeho použití. Avšak je ťažké to dosiahnuť kvôli meniacemu sa prostrediu.

Spočiatku je výstup generátora nastavený vysoko, aby sme sa zbavili problému so zápachom či baktériami tak rýchlo ako je to možné. Pokiaľ je generátor nastavený na vyššiu hladinu ozónu, než sa stihne spotrebovať, môžeme ozón cítiť vo vzduchu, čo nie je dobré.

Samozrejme, pri použití v záhradných jazierkach je situácia iná, nakoľko ozón prichádza do styku s tečúcou vodou, čím sa rýchlo mení na kyslík.

Ako stanoviť množstvo ozónu?

Hladinu ozónu vo vode je možné jednoducho merať nato určenými prístrojmi, ako napríklad ORP metrom z našej ponuky.

Odporúčaná dávka ozónu je 0,4 miligramov na 4.500 litrov vody. Ozón je možné merať v millivoltoch – čím viac ozónu vo vode, tým vyššia hodnota v mV.

Nižšie uvádzame odporúčané hodnoty pre ilustráciu:

  • 0-150 mV – bez praktického využitia
  • 150-250 mV – biotopy, záhradné jazierka
  • 250-350 mV – kúpacie jazierka
  • 400-475 mV – bazény
  • 450-600 mV – vírivky
  • 600 mV – dezinfikácia vody
  • 800 mV – sterilizácia vody

Redox potenciál a eliminácia baktérií verzus koncentrácia ozónu

Akú životnosť má ozón?

Životnosť ozónu vo vode je pozoruhodne krátka. Uvádzame príklad rozkladu vo vode pri pH 7 v závislosti od teploty:

  • 15 stupnov – 30 minút
  • 20 stupnov – 20 minút
  • 25 stupnov – 15 minút
  • 30 stupnov – 12 minút

V čom je ozón odlišný od chlóru?

Rozdiel je v množstve potrebnom na vyčistenie vody. Ozón zároveň nezanecháva zápach ani sfarbenie, nedráždi pokožku a neničí zariadenia. Ozón čistí vodu a vzduch veľmi rýchlo a efektívne – 3.000 krát rýchlejšie ako chlór.

Pri použití ozón generátora nemusíte kupovať náplne či chemikálie – vystačí si s bežným vzduchom. Naproti tomu chlór zanecháva vo vode chemické látky nazývané ester kyseliny hypochlorovej a ďalšie soli.

Ak ozón zabíja baktérie, nezničí baktérie v systéme?

Áno, no pôsobí len blahodarne. Patogénne baktérie zabíja nepretržite tak, ako prechádzajú ozón reaktorom. Avšak vaše nitrifikačné baktérie žijú na filtračných médiách a nekolujú voľne vo vode.

Samozrejme, voľne plávajúce nitrifikaćné baktérie budú zlikvidované. Avšak dokázaný fakt je, že užitočné nitrifikačné filtračné baktérie majú relatívne krátku životnosť, no v ideálnych podmienkach sa množia geometrickým radom. Vedecké výskumy dokázali (Hueckstedt 1960), že kolónie nitrifkačných baktérií sa množia rýchlejšie v ozonizovaných systémoch než v bežných filtračných systémoch.

Je všeobecne známe, že nitrifikačné baktérie potrebujú na reprodukciu a svoju činnosť kyslík. Ten je výsledkom styku ozónu s vodou. Väčšina patogénnych baktérií sú anaeróbne (žijú pri nulovej koncentrácii kyslíka) a v ozonizovaných systémoch tak nemajú šancu prosperovať.

Takže kontrolovaná hladina ozónu v jazierku je významným benefitom pre priateľské baktérie, ale je definitívnym nepriateľom patogénov.

Ak ozón zabíja baktérie, ničí aj riasy?

Ozón spôsobuje, že povrch baktérií a spórov rias je viac náchylný na oxidáciu – ich bunky sa ničia alebo narušia. Preto sa nemnožia tak efektívne a ich množstvo postupne klesá.

Porovnanie odchovne koi kaprov pred a po čistení vody ozónom

Ak použitie ozónu sterilizuje vodu, znamená to že imunitný systém KOI slabne?

Toto jednoducho nie je pravda. V sterilnej vode je hladina redoxu okolo 700 mV a pri tejto hladine všetok život prestáva existovať. Ideálna hladina redoxu v KOI jazierkach je do 380 mV. Pri tejto koncentrácii sú patogénne látky neustále redukované a vaše KOI kapre budú šťastné a zdravé.

Neexistuje vedecký dôkaz, že by dezinfekcia vody prostredníctvom oxidácie postihovala imunitný systém rýb.

Aj naša firma má nainštalované generátory ozónu aj v odchovni KOI kaprov aj v záhradnom jazierku s jesetermi a veslonosmi. Ryby boli predané aj zákazníkom, ktorí ozón nepoužívajú a s rybami žiaden problém nemajú.

Spoločnosť NUMA s.r.o. je výhradným zástupcom spoločnosti FIAP GmbH na Slovensku. Ponúkame tovar od renomovaných výrobcov, akými sú FIAP, OASE, MESSNER, TMC, HOUSE OF KATA, VELDA, SENEYE a Evolution Aqua

  • manu1
  • manu2
  • manu3
  • manu4
  • manu5