Prečo nakupovať u nás?
Prečo nakupovať u nás?

- Nie sme len e-shop ale aj realizátorská firma s 10-ročnými praktickými skúsenosťami.
- Preto Vám vieme poradiť s každým technickým riešením či svojpomocnou realizáciou jazierka.
- Je za nami množstvo realizácií a referencií.
- Pred kúpou cez e-shop sa môžte s nami spojiť a odkonzultovať vhodnosť vybraného tovaru pre váš zámer.
- Zabezpečujeme záručný aj pozáručný servis na u nás zakúpený tovar.
- Môžte nás osobne navštíviť a prezrieť si produkty jazierkovej techniky priamo zapojené v našich jazierkach.

Certifikovaný e-shop
Certifikovaný e-shop

- Sme jediný e-shop na Slovensku s jazierkovou technikou a KOI kaprami certifikovaný spoločnosťou SAEC. Sme držiteľom certifikátu "Bezpečný nákup" od 8.2.2015 čo znamená, že e-shop numa.sk úspešne absolvoval certifikáciu už 10 rokov po sebe.
- Certifikovaný obchod prináša zákazníkom záruku a zároveň záväzok, že spĺňame pravidlá bezpečného a bezproblémového nákupu stanovené certifikačnými pravidlami.
- Pristupujeme seriózne ku každej prípadnej reklamácii.
- Dodržiavame pravidlá ochrany osobných údajov, čo potvrdzuje Úrad na ochranu osobných údajov SR registráciou informačného systému spoločnosti NUMA s.r.o. s prideleným registračným číslom - 201416903.
- Svoju objednávku môžte uhradiť dobierkou, alebo ju bezpečne uhradiť cez zabezpečený portál banky. Platbu na dobierku neposkytujeme pre fólie a tovar na objednávku.

Vernostný program
Vernostný program

- Spoločnosť NUMA s.r.o. svojich zákazníkov nakupujúcich prostredníctvom e-shopu odmeňuje za vernosť.
- Zaregistrujte sa u nás, objednajte si tovar a zbierajte pri tom body, ktorými môžete pri Vašich ďalších nákupoch u nás zaplatiť. Vernostné body sa nepripisujú za tovar ktorý je v zľave.
- Kúpou cez e-shop je vami zakúpený tovar registrovaný systémom a pri prípadnej reklamácii nemusíte predkladať doklad o kúpe.

Expresná doprava ZDARMA
Vernostný program

- Okamžitá expedícia tovaru - 93% tovaru je skladom a pri zadaní objednávky v pracovných dňoch do 12:00 hodiny (fólie do 10:00 hod) ho okamžite expedujeme - kuriérom je na druhý pracovný deň u Vás.
- Pri každom tovare je uvedená jeho dostupnosť - máte tak prehľad kedy Vám tovar môžeme odoslať.
- Doprava tovaru je zdarma pri objednávke nad 80€ pri doprave poštou a nad 150€ pri doprave kuriérom. Doprava zdarma neplatí pre fólie.

» » » Platinum Alligator Gar

Platinum Alligator Gar




Aligátoria ryba - Atractosteus spatula je pomerne bežná ryba vyskytujúca sa v severnej a strednej Amerike. Jej platinová varieta bola vyšľachtená v Ázii pre chov v akváriách a zatiaľ sa bohužiaľ jedná o raritnú rybu mimoriadne žiadanú v Japonsku a Číne, čo zvyšuje jej cenu.

Platinum Alligator Gar

Kostlín obrovský je sladkovodná ryba vhodná len do väčších akvárií. Na druhej strane je nenáročná na chov a veľmi prispôsobivá čo sa týka škály parametrov vody. V súčasnosti je to nepochybne jedna z bezkonkurenčne najdrahších a veľmi vzácnych akvarijných rýb na trhu. Do Európy sme priviezli úplne prvý exemplár z Japonska druhu Platinum Alligator Gar.

Druhy aligátorích rýb

Aligátorie ryby sa členia do dvoch základných čeľadí - Lepisosteus a Atractosteus, ktoré obsahujú jednotlivé poddruhy podľa vzhľadu či miesta výskytu.

Lepisosteus Anglický názov Max. dĺžka Max. váha
Lepisosteus oculatus Spotted Gar 0.90 m 3.00 kg
Lepisosteus osseus Longnose Gar 1.80 m 25.00 kg
Lepisosteus platostomus Shortnose Gar 0.90 m 3.00 kg
Lepisosteus platyrhincus Florida Gar 1.30 m 5.00 kg
       
Atractosteus      
Atractosteus tropicus Tropical Gar 1.25 m 3.00 kg
Atractosteus tristoechus Cuban Gar 2.00 m 75.00 kg
Atractosteus spatula Alligator Gar 3.00 m 150.00 kg

 

Keďže vo svojom akváriu širokom 6 metrov chovám platinovú aligátoriu rybu, ďalej sa budem venovať len druhu s latinským názvom Atractosteus spatula, teda Alligator Gar.

Platinová aligátoria ryba patrí medzi takzvané primitívne ryby, či prežívajúce fosílie. Je schopná dýchať aj vzdušný kyslík. Priemerne dorastá podľa veľkosti akvária do dĺžky 1,0-1,8 metra. Nemá klasické šupiny ako iné ryby, ale tvrdé hadovité šupiny kosodlžníkového tvaru s platinovým glazúrovaným leskom. Temeno hlavy a skrely zdobia vzory pripomínajúce damaškovú oceľ. Dospelé jedince majú na hornej čeľusti dvojitý rad veľkých ostrých zubov.

Nezvyčajné šupiny platinovej aligátorej ryby

Nezvyčajné šupiny platinovej aligátorej ryby

Požiadavky na chov

Aligátoria ryba je nenáročná na pH (6.0 - 8.0), tvrdosť (90 - 450 ppm) či teplotu (15 ºC - 32 ºC). Toleruje tak nezvyčajne široký rozsah týchto parametrov.

Ryby nie sú teritoriálne, ani agresívne v spoločenskom akváriu. Ak rastú spolu s ostatnými druhmi rýb v spoločnom akváriu, nepovažujú ostatné ryby za potravu.

Aligátoria ryba žerie živé a mrazené rybky, krevety a mušle. Dá sa naučiť aj na kvalitné granulované krmivo. Nesmie byť kŕmená hovädzím mäsom či kurčatami, pretože niektoré lipidy a iné organické zložky ktoré toto mäso obsahuje, nevie ryba metabolicky spracovať. Tvoria sa tak nadbytočné zásoby tuku a pri dlhodobom skrmovaní dokonca degenerujú vnútorné orgány ryby.

Veľkosť a rast

Aligátoria ryba patrí medzi dlhoveké ryby a v dobrom zdraví môže žiť aj viac ako 50 rokov. Dospieva vo veku okolo 10 rokov, kedy je po prvýkrát schopná sa rozmnožovať. Samica sa zvyčajne vytiera s viacerými samcami a ikry kladie do vegetácie. Ikry sú jedovaté ako pre kôrovce, tak aj pre stavovce, iné ryby aj človeka. Tým je zabezpečená ochrana ikier pred predátormi. Inkubačná doba ikier je 48-72 hodín a vyliahnutý plôdik je prisatý ku podkladu 5-10 dní, pokiaľ úplne absorbuje žĺtok.

Rast je pri juvenilných rybách prudký – po prvom roku môžu mladé ryby dosiahnuť dĺžku 25-30 cm. Rokmi sa však rast spomaľuje. Vo všeobecnosti každých ďalších 30 cm prírastku sa vek ryby zdvojnásobí: 90 cm ryba má okolo 4 rokov, 120 cm ryba má okolo 8 rokov a 200 cm ryba môže byť stará 40 rokov.

Graf priemerného rastu Platinum Alligator Gar

Graf priemerného rastu Platinum Alligator Gar

Záver

Bezpochyby sa jedná o nádhernú rybu, ktorá si však vyžaduje adekvátne veľké akvárium, kvalitnú filtráciu a vyváženú stravu.

Škoda, že zatiaľ je cena tejto ryby príliš vysoká nato, aby sa mohla viac rozšíriť medzi zanietených akvaristov. Ak časom klesne obrovský dopyt z Japonska a Číny po tejto rybe a súčasne ich bude viac v ponuke, možno cena klesne. Nateraz sa však stále jedná o cenovo takmer nedosiahnuteľnú akvarijnú rybu.

Text a foto: Ing. Dalibor Katreniak, NUMA s.r.o.

Galéria

Spoločnosť NUMA s.r.o. je výhradným zástupcom spoločnosti FIAP GmbH na Slovensku. Ponúkame tovar od renomovaných výrobcov, akými sú FIAP, OASE, MESSNER, TMC, HOUSE OF KATA, VELDA, SENEYE a Evolution Aqua

  • manu1
  • manu2
  • manu3
  • manu4
  • manu5