Prečo nakupovať u nás?
Prečo nakupovať u nás?

- Nie sme len e-shop ale aj realizátorská firma s 10-ročnými praktickými skúsenosťami.
- Preto Vám vieme poradiť s každým technickým riešením či svojpomocnou realizáciou jazierka.
- Je za nami množstvo realizácií a referencií.
- Pred kúpou cez e-shop sa môžte s nami spojiť a odkonzultovať vhodnosť vybraného tovaru pre váš zámer.
- Zabezpečujeme záručný aj pozáručný servis na u nás zakúpený tovar.
- Môžte nás osobne navštíviť a prezrieť si produkty jazierkovej techniky priamo zapojené v našich jazierkach.

Certifikovaný e-shop
Certifikovaný e-shop

- Sme jediný e-shop na Slovensku s jazierkovou technikou a KOI kaprami certifikovaný spoločnosťou SAEC. Sme držiteľom certifikátu "Bezpečný nákup" od 8.2.2015 čo znamená, že e-shop numa.sk úspešne absolvoval certifikáciu už 10 rokov po sebe.
- Certifikovaný obchod prináša zákazníkom záruku a zároveň záväzok, že spĺňame pravidlá bezpečného a bezproblémového nákupu stanovené certifikačnými pravidlami.
- Pristupujeme seriózne ku každej prípadnej reklamácii.
- Dodržiavame pravidlá ochrany osobných údajov, čo potvrdzuje Úrad na ochranu osobných údajov SR registráciou informačného systému spoločnosti NUMA s.r.o. s prideleným registračným číslom - 201416903.
- Svoju objednávku môžte uhradiť dobierkou, alebo ju bezpečne uhradiť cez zabezpečený portál banky. Platbu na dobierku neposkytujeme pre fólie a tovar na objednávku.

Vernostný program
Vernostný program

- Spoločnosť NUMA s.r.o. svojich zákazníkov nakupujúcich prostredníctvom e-shopu odmeňuje za vernosť.
- Zaregistrujte sa u nás, objednajte si tovar a zbierajte pri tom body, ktorými môžete pri Vašich ďalších nákupoch u nás zaplatiť. Vernostné body sa nepripisujú za tovar ktorý je v zľave.
- Kúpou cez e-shop je vami zakúpený tovar registrovaný systémom a pri prípadnej reklamácii nemusíte predkladať doklad o kúpe.

Expresná doprava ZDARMA
Vernostný program

- Okamžitá expedícia tovaru - 93% tovaru je skladom a pri zadaní objednávky v pracovných dňoch do 12:00 hodiny (fólie do 10:00 hod) ho okamžite expedujeme - kuriérom je na druhý pracovný deň u Vás.
- Pri každom tovare je uvedená jeho dostupnosť - máte tak prehľad kedy Vám tovar môžeme odoslať.
- Doprava tovaru je zdarma pri objednávke nad 80€ pri doprave poštou a nad 150€ pri doprave kuriérom. Doprava zdarma neplatí pre fólie.

» » » KOI kapre a význam pohlavia

KOI kapre a význam pohlavia




Témou, ktorá sa v posledných rokoch stáva čoraz viac diskutovaná medzi chovateľmi KOI je, aké pohlavie majú KOI kapre chované v ich jazierku.

KOI kapre a význam pohlavia

Prečo je tak dôležité vedieť, či váš KOI kapor je samec alebo samica? Pre väčšinu hobby chovateľov to nie je dôležité, skrátka chcú mať zdravé a nádherné KOI kapre vo svojom záhradnom jazierku. Pohlavie však môže ovplyvniť kvalitu KOI a ich počet ktorý je možné v jazierku dlhodobo chovať.

Samcov je možné mať v jazierku viac jednoducho preto, že samice rastú rýchlejšie a do väčších rozmerov. Samce však majú obvykle intenzívnejšie a krajšie sfarbenie. Samce súčasne bývajú lacnejšie ako samice. Neznamená to však automaticky že samica vždy narastie viac ako samec a ten bude vždy krajší ako samica.

Veľkosť a rast KOI kaprov sú významne ovplyvňované prostredím v ktorom žijú – teplotou a kvalitou vody, kvalitou a kvantitou stravy atď. V skutočnosti toto zohráva oveľa väčšiu rolu v budúcom vývoji a potenciáli rastu každého KOI kapra.

KOI kapre na výstavách

Ak zvažujete chodiť s vaším KOI kaprom na výstavy, pohlavie je dôležité z hľadiska potenciálu rastu a stavby tela. Ako sa ukazuje v Anglicku, pohlavie nie je kritériom na výstave BKKS National Koi Show.

Naopak v Japonsku sa začínajú objavovať kategórie len pre samcov aby bolo možné ukázať ich výnimočné kvality a nezatienila ich tak veľkosť samíc. Na japonskej All Japan Combined Nishikigoi Show sú dve divízie:

  1. všeobecná s 19 variantami
  2. a divízia pre samce nad 50cm ktorá má 7 variet.

Skutočnosť, že kategória samcov začína na 50 cm dokazuje, že určenie pohlavia menších rýb je obtiažne a tiež že samci pod 50 cm sú dôstojní konkurenti samiciam. Pokiaľ top cenu Grand Champion väčšinou získajú samice, vyskytla sa aj výnimka – na 31st All Japan Combined Koi Show získal ocenenie samec Sanke, ktorý meral 88 cm.

Tvar tela KOI kaprov

Pri starších rybách je najnápadnejším znakom tvar tela. Ikernačky sú obvykle zaoblené a mliečňaci chudší a plochejší. Samci bývajú na skrelách na dotyk drsnejší a na hlave mávajú žltší nádych.

Prsné plutvy

Rozdiely sú aj pri veľkosti a tvare prsných plutiev. Mliečňaci ich mávajú väčšie, špicatejšie a tmavšie, naproti tomu ikernačky ich mávajú výrazne zaoblenejšie a svetlejšie.

Porovnanie prsných plutiev koi kaprov podľa pohlavia

Kloaka

Chovatelia v Japonsku sa pri určovaní pohlavia viac spoliehajú na tvar kloaky. Kloaka ikernačky je nepatrne odstávajúca či konvexná a bledo ružová, pokiaľ kloaka mliečňakov je rovná a konkávna.

Vzhľad a štruktúra kloaky koi kaprov

Pri určovaní pohlavia rozhoduje tvar kloaky.

Samice rastú rýchlejšie ako samci

Tu je dôvod prečo: Japonci pri rozmnožovaní KOI kaprov párujú viac samcov s jednou samicou. Robia to takto aby získali geneticky viacero variet, zvýšili imunitu potomstva a mali na výber rôzne kresby, ktoré takto vzniknú.

Ak dáte samicu s viacerými samcami dokopy, tie ju pri výtere dosť poničia. To nie je dobré, pretože pekná generačka má nevyčísliteľnú hodnotu. Aby sa tomu zabránilo, vyberali sa k samiciam menší samci. Keďže sa to takto robilo po celé generácie, nové generácie samcov boli stále menšie a menšie.

Spoločnosť NUMA s.r.o. je výhradným zástupcom spoločnosti FIAP GmbH na Slovensku. Ponúkame tovar od renomovaných výrobcov, akými sú FIAP, OASE, MESSNER, TMC, HOUSE OF KATA, VELDA, SENEYE a Evolution Aqua

  • manu1
  • manu2
  • manu3
  • manu4
  • manu5