Prečo nakupovať u nás?
Prečo nakupovať u nás?

- Nie sme len e-shop ale aj realizátorská firma s 10-ročnými praktickými skúsenosťami.
- Preto Vám vieme poradiť s každým technickým riešením či svojpomocnou realizáciou jazierka.
- Je za nami množstvo realizácií a referencií.
- Pred kúpou cez e-shop sa môžte s nami spojiť a odkonzultovať vhodnosť vybraného tovaru pre váš zámer.
- Zabezpečujeme záručný aj pozáručný servis na u nás zakúpený tovar.
- Môžte nás osobne navštíviť a prezrieť si produkty jazierkovej techniky priamo zapojené v našich jazierkach.

Certifikovaný e-shop
Certifikovaný e-shop

- Sme jediný e-shop na Slovensku s jazierkovou technikou a KOI kaprami certifikovaný spoločnosťou SAEC. Sme držiteľom certifikátu "Bezpečný nákup" od 8.2.2015 čo znamená, že e-shop numa.sk úspešne absolvoval certifikáciu už 10 rokov po sebe.
- Certifikovaný obchod prináša zákazníkom záruku a zároveň záväzok, že spĺňame pravidlá bezpečného a bezproblémového nákupu stanovené certifikačnými pravidlami.
- Pristupujeme seriózne ku každej prípadnej reklamácii.
- Dodržiavame pravidlá ochrany osobných údajov, čo potvrdzuje Úrad na ochranu osobných údajov SR registráciou informačného systému spoločnosti NUMA s.r.o. s prideleným registračným číslom - 201416903.
- Svoju objednávku môžte uhradiť dobierkou, alebo ju bezpečne uhradiť cez zabezpečený portál banky. Platbu na dobierku neposkytujeme pre fólie a tovar na objednávku.

Vernostný program
Vernostný program

- Spoločnosť NUMA s.r.o. svojich zákazníkov nakupujúcich prostredníctvom e-shopu odmeňuje za vernosť.
- Zaregistrujte sa u nás, objednajte si tovar a zbierajte pri tom body, ktorými môžete pri Vašich ďalších nákupoch u nás zaplatiť. Vernostné body sa nepripisujú za tovar ktorý je v zľave.
- Kúpou cez e-shop je vami zakúpený tovar registrovaný systémom a pri prípadnej reklamácii nemusíte predkladať doklad o kúpe.

Expresná doprava ZDARMA
Vernostný program

- Okamžitá expedícia tovaru - 93% tovaru je skladom a pri zadaní objednávky v pracovných dňoch do 12:00 hodiny (fólie do 10:00 hod) ho okamžite expedujeme - kuriérom je na druhý pracovný deň u Vás.
- Pri každom tovare je uvedená jeho dostupnosť - máte tak prehľad kedy Vám tovar môžeme odoslať.
- Doprava tovaru je zdarma pri objednávke nad 80€ pri doprave poštou a nad 150€ pri doprave kuriérom. Doprava zdarma neplatí pre fólie.

» » » Riasy v jazierku a ich likvidácia

Riasy v jazierku a ich likvidácia




Riasy sa nachádzajú vo všetkých častiach sveta a môžu spôsobiť nepríjemné problémy pri údržbe vodných rastlín, dodávkach pitnej vody, záhradných jazierok, plávacích biobazénov či zásobární vody. Likvidácia rias je problém, ktorý zaneprázdňuje ľudí od nepamäti.

Riasy v jazierku a ich likvidácia

Riasy sú rozmanitá skupina rastlín vyskytujúca sa v širokej škále ekologických biotopov. Sú to fotosyntetizujúce rastliny obsahujúce chlorofyl, majú jednoduchú reprodukčnú štruktúru a ich tkanivá sa nedelia na korene, stonky či listy.

Vyskytujú sa vo viacbunkových alebo jednobunečných formách po nekonečný komplex multibunkových organizmov. Niektoré riasy majú taký zložitý rast, že sú zamieňané za rastliny s cievami (druh Chara je jedným z príkladov).

Priemerná veľkosť jednotlivých mikroskopických viacbunkových rias je približne 0,001 mm v priereze. Záhradné jazierka často okupujú vláknité riasy.

Riasy sú mikroskopické jedno-bunečné formy živých rastlín, ktoré prosperujú na slnku. Sú prítomné vo vegetácii, vo vzduchu, v pôde a vo vode. Ich mikroskopické spóry sa nepretržite dostávajú do jazierok vetrom, búrkovým prachom, dažďom a podobne.

Rapídne rastú v stojatej vode vystavenej slnku pri teplote nad 4 stupne Celzia. Môžu tvoriť nežiadúci sliz a/alebo zápach. Môžu narúšať riadne fungovanie filtrácie v biojazierku alebo značne zvyšovať spotrebu chlóru v bazénoch. Fosfáty a nitráty vo vode podporujú ich rast. Rast rias sa odohráva v troch základných formách: planktonická, vláknitá a makroforma.

Planktonická forma rias sú jednobunečné mikroskopické rastliny voľne sa vznášajúce vo vodnom stĺpci. Pokiaľ sú extrémne hojné alebo prekvitajú môžu zafarbiť vodu v jazierku na zeleno. Menej často zafarbia vodu do inej farby, napríklad žlú, sivú, hnedú či červenú.

Vláknité riasy

Vláknité riasy, niekedy nazývané nitkové, vytvárajú pevné zelené vlákna formujúce plávajúci porast, často presúvaný po jazierku vetrom. Tieto riasy bežne nájdeme pripojené ku skalám, potopeným stromom, iným vodným rastlinám či mólam.

Makroforma rias pripomína skutočné rastliny v tom, že sa zdá že majú stonky a listy a sú prichytené na dne. Najbežnejšie sa vyskytujúce vláknité riasy tejto formy sú nazývané Chara alebo pižmová tráva (kvôli jej silnému pižmovému zápachu). Chara je na dotyk drsná, pretože uchováma vápnik na povrchu, čím si vyslúžila ďalšiu prezývku – kamenná riasa.

Riasy v jazierku a ich problémy

Vyhubenie rias je problémom, ktorý zamestnáva ľudí od nepamäti. Zväčša riasy zaberajú malú časť jazierka. Vláknité a planktonické formy sa môžu reprodukovať ohurujúcim tempom a môžu odrazu smrteľne spotrebovať kyslík. Potrebný kyslík požadovaný v jazierku s rybami môže byť dodaný ostatnými vodnými rastlinami v jazierku, ktoré by mohli prosperovať bez konkurencie rias.

Problém s riasami je obyčajne spôsobený prebytkom výživných látok (dusík a fosfor) v jazierku. Od okamihu založenia jazierka sa hromadia v jazierku výživné látky vyplavením z okolitej pôdy do jazierka, napríklad pri daždi. V starších jazierkach sa akumuluje viac výživných látok a je tak náchylnejšie na problém rias. Príval z pohnojeného poľa, trávnika a lúky, ohrady dobytka, septikov a odplaveniny akcelerujú zásobu živín a riasy rastú v jazierku.

Nadmerný rast rias spôsobuje hladovanie alebo utláčanie ostatných vodných rastlín blokovaním prísunu slnečných lúčov potrebných pre ich riadny rast.

Zápach vo vode a niekedy dokonca smrť rýb zapríčinuje nadmerný rast planktonických rias. Vláknité a makroformy rias často formujú hustý porast a znemožňujú pohyb rýb, plávanie v bio-jazierku a iné rekreačné využitie jazier. Úplné zariasenie môže zabrániť prenikaniu svetelných lúčov a limitovať tak tvorbu kyslíka a zložky potravy potrebné pre dobrý rast rýb.

Pokiaľ je rias príliš mnoho a narúšajú zamýšlané využitie jazierka, je čas uvažovať ako ich dostať pod kontrolu.

Kontrola nad riasami

Odstraňovanie vláknitých rias rôznymi spôsobmi nie vždy prináša želaný výsledok.

Porast rias je možné odstranovať škrabkou, sieťkou alebo podobnými pomôckami. Tieto metódy sú však veľmi namáhavé a poskytujú len dočasný účinok. V niektorých prípadoch sa môže zdať, že riasy rastú tak rýchlo, ako rýchlo ich odstraňujeme.

Pred použitím chemických prostriedkov na ich odstránenie je potrebné zvážiť potenciálnu hrozbu kontaminácie pitej vody v studni a nutný čas pre vpustenie vodného osadenstva, či plávanie.

Biologická kontrola znamená, ak jedna forma života je použitá na kontrolu inej alebo rovnováha života je nejakým spôsobom narušená nepriaznivým vplyvom nežiadúcich škodcov.

Jačmenná slama bola testovaná v Anglicku Centrom pre vodné rastliny za účelom kontroly planktonických a vláknitých rias. Testovanie trvalo posledných 15 rokov. Jačmenná slama a ostatné druhy slamy sa používajú sporadicky v USA s veľmi rôznymi výsledkami a úplne neeliminujú problém rias. V kúpacích jazierkach však našiel uplatnenie extrakt z jačmennej slamy.

Odstráňte riasy v jazierku raz a navždy

Prípravok na odstránenie rias v jazierku Algae STOPNa trh sa však dostáva nový spôsob, ako získať kontrolu nad riasami. Je to spôsob overený, úsporný a trvalý. Je ním prípravok Algae STOP. Tento prípravok riasy priamo nezabíja, no zabraňuje ich rastu. Tým na rozdiel od iných prípravkov nezaťažuje jazierko zvyškami odumretých rias, ktoré sú zdrojom zákalu a hniloby a pôsobia ako hnojivo pre jednobunečné riasy.

Prípravkom Algae STOP odstraňujeme riasy v jazierku už piatu sezónu nielen u nás, ale rovnako aj vo všetkých jazierkach našich klientov, s mimoriadnym úspechom. Nemá žiadny pozorovateľný negatívny vplyv na vodné rastliny ani na ryby ktoré v našom jazierku žijú - KOI kapre, jesetery, veslonosy americké a pstruhy.

Spoločnosť NUMA s.r.o. je výhradným zástupcom spoločnosti FIAP GmbH na Slovensku. Ponúkame tovar od renomovaných výrobcov, akými sú FIAP, OASE, MESSNER, TMC, HOUSE OF KATA, VELDA, SENEYE a Evolution Aqua

  • manu1
  • manu2
  • manu3
  • manu4
  • manu5