Prečo nakupovať u nás?
Prečo nakupovať u nás?

- Nie sme len e-shop ale aj realizátorská firma s 10-ročnými praktickými skúsenosťami.
- Preto Vám vieme poradiť s každým technickým riešením či svojpomocnou realizáciou jazierka.
- Je za nami množstvo realizácií a referencií.
- Pred kúpou cez e-shop sa môžte s nami spojiť a odkonzultovať vhodnosť vybraného tovaru pre váš zámer.
- Zabezpečujeme záručný aj pozáručný servis na u nás zakúpený tovar.
- Môžte nás osobne navštíviť a prezrieť si produkty jazierkovej techniky priamo zapojené v našich jazierkach.

Certifikovaný e-shop
Certifikovaný e-shop

- Sme jediný e-shop na Slovensku s jazierkovou technikou a KOI kaprami certifikovaný spoločnosťou SAEC. Sme držiteľom certifikátu "Bezpečný nákup" od 8.2.2015 čo znamená, že e-shop numa.sk úspešne absolvoval certifikáciu už 10 rokov po sebe.
- Certifikovaný obchod prináša zákazníkom záruku a zároveň záväzok, že spĺňame pravidlá bezpečného a bezproblémového nákupu stanovené certifikačnými pravidlami.
- Pristupujeme seriózne ku každej prípadnej reklamácii.
- Dodržiavame pravidlá ochrany osobných údajov, čo potvrdzuje Úrad na ochranu osobných údajov SR registráciou informačného systému spoločnosti NUMA s.r.o. s prideleným registračným číslom - 201416903.
- Svoju objednávku môžte uhradiť dobierkou, alebo ju bezpečne uhradiť cez zabezpečený portál banky. Platbu na dobierku neposkytujeme pre fólie a tovar na objednávku.

Vernostný program
Vernostný program

- Spoločnosť NUMA s.r.o. svojich zákazníkov nakupujúcich prostredníctvom e-shopu odmeňuje za vernosť.
- Zaregistrujte sa u nás, objednajte si tovar a zbierajte pri tom body, ktorými môžete pri Vašich ďalších nákupoch u nás zaplatiť. Vernostné body sa nepripisujú za tovar ktorý je v zľave.
- Kúpou cez e-shop je vami zakúpený tovar registrovaný systémom a pri prípadnej reklamácii nemusíte predkladať doklad o kúpe.

Expresná doprava ZDARMA
Vernostný program

- Okamžitá expedícia tovaru - 93% tovaru je skladom a pri zadaní objednávky v pracovných dňoch do 12:00 hodiny (fólie do 10:00 hod) ho okamžite expedujeme - kuriérom je na druhý pracovný deň u Vás.
- Pri každom tovare je uvedená jeho dostupnosť - máte tak prehľad kedy Vám tovar môžeme odoslať.
- Doprava tovaru je zdarma pri objednávke nad 80€ pri doprave poštou a nad 150€ pri doprave kuriérom. Doprava zdarma neplatí pre fólie.

» » » Štartovacie nitrifikačné baktérie

Štartovacie nitrifikačné baktérie




Nitrifikačné baktérie, často označované ako štartovacie, sú nevyhnutné pre správne fungovanie biologických procesov v záhradnom jazierku. Niektorí majitelia jazierok si na ne spomenú na jar pri spúšťaní filtrácie – z toho vznikol zaužívaný výraz „štartovacie“ – no málo kto ich používa pravidelne počas celého roka.

Štartovacie nitrifikačné baktérie

Samozrejmosťou pri založení nového záhradného jazierka alebo jeho napustení novou vodou zo studne či vodovodu je, že vodu „oživíme“ vhodnými mikroorganizmami, ktoré spustia biologické procesy vo vode a samotnom filtri. Tieto procesy premenia výkaly rýb a zvyšky rastlín, z ktorých vo vode rozkladom vzniká čpavok a následne nitrity (dusitany), na bezpečnejšie nitráty (dusičnany).

Tieto baktérie sú ako jediné schopné v jazierku zabezpečiť samočistiace procesy. Nitrifikačné baktérie sa v jazierku nachádzajú všade vo vode, no najviac ich je práve v jazierkovom filtri, kde sa usídlia na filtračných materiáloch. Pre svoju 100% účinnosť potrebujú nitrifikačné baktérie dostatok kyslíka, čo vieme zabezpečiť vhodným vzduchovaním jazierka alebo priamo filtra.

Nižšie sa pokúsime odpovedať na otázky, ktoré nám najčastejšie kladú naši klienti.

Kedy je nevyhnutné aplikovať nitrifikačné baktérie?

  • Vždy po napustení jazierka novou vodou
  • Po dlhodobejšom výpadku činnosti filtra (výpadok prúdu, pokazené čerpadlo)
  • Po prudkých dažďoch či výmene vody nad 30 %
  • Po použití liečiv pre ryby

Kedy je vhodné aplikovať nitrifikačné baktérie?

  • Po každom čistení filtra
  • Pravidelne vhodný typ na dané obdobie – zimné, jarné, letné a jesenné baktérie
  • Pravidelne vhodný typ pre daný typ jazierka – kúpacie, okrasné alebo chovný rybník
  • Ak prinesieme naraz väčšie množstvo rýb do jazierka

Prečo niektoré druhy nitrifikačných baktérií zapáchajú ako skazené vajcia?

Zápach je zapríčinený vodíkom síry, ktorý vzniká prirodzenou produkciou baktérií. Tento poskytuje zdroj energie pre purpurové sírne baktérie obsiahnuté v balení nitrifikačných baktérií. Súčasne vodík síry spomaľuje metabolizmus baktérií a udržuje ich tak v originálnom balení životaschopné po dobu minimálne 2 rokov.

Aký je rozdiel pri použití baktérií v tekutej forme alebo suchom stave?

Hlavným benefitom použitia tekutých, živých baktérií oproti práškovým spóram baktérií je skutočnosť, že živé baktérie v tekutom preparáte začnú kolonizovať filter skôr a začnú pracovať okamžite. Suché baktérie potrebujú dlhší čas, pretože ide o spóry ktoré sa musia najskôr vyvinúť.

Niektoré druhy tekutých nitrifikačných baktérií obsahujú fotosyntetizujúce baktérie, ktoré nie je možné dodať v práškovej forme. Na druhej strane, baktérie v práškovej forme obsahujú prospešné aditíva, ktoré nemôžu byť v tekutom prípravku, ako napríklad sóda bikarbóna, morská soľ a aktívne uhlie. Základným rozdielom však je, že baktérie v suchej forme nezapáchajú a nezničia sa nevhodným transportom či skladovaním.

Prekáža UV žiarenie nitrifikačným baktériám?

Áno. Preto odporúčame vypnúť UV lampu na 72 hodín pri prvotnej, štartovacej dávke baktérií a na 24-48 hodín vždy po každej opakovanej aplikácii. To je doba, počas ktorej sa mikroorganizmy množia najrýchlejšie a sú najviac senzitívne na UV žiarenie.

Za akú dobu by mal byť vidieť účinok baktérií v jazierku?

Dodanie živej kultúry baktérií do jazierka je rovnaký proces ako prinesenie akéhokoľvek živočícha, napríklad rýb. Jazierko musí byť dostatočne vzduchované prevzdušnovacím motorčekom, najmä počas horúcich dní, aby sa zabezpečil dostatok kyslíka pre ryby aj aeróbne baktérie. Spotreba kyslíka baktériami rastie s organickým znečistením v jazierku.

Prvé výsledky je zvyčajne vidieť už po 7-10 dňoch a po 25-30 dňoch je výsledok činnosti baktérií viditeľný úplne. Množstvo baktérií musí narásť do dostatočnej populácie aby zabezpečila požadovaný efekt, a to chce čas. Keď zasadíte semienka trávy, tiež neočakávate, že budete hneď na druhý deň kosiť.

Ako vlastne nitrifikačné baktérie vyčistia vodu v jazierku?

Štartovacie baktérie sa niekedy nazývajú aj ekosystém vo fľaši. Udržaním zdravej biologickej rovnováhy v jazierku a odstraňovaním rozpustených látok z biologického odpadu udržia jazierko čisté. Každá malá alebo mikroskopická nečistota v jazierku pridáva zákal a zašpinenie vody, a znižuje tak viditeľnosť, t. j. priezračnosť. Fungujúce baktérie tieto čiastočky odstránia svojou prirodzenou činnosťou.

Čo môžu štartovacie baktérie urobiť pre moje jazierko?

Zredukujú hladinu čpavku a dusíka a zároveň výrazne znížia nepríjemný zápach spôsobený močom rýb, výkalmi vtákov, rastom rias a kŕmením. Odstránia siričitý zápach a zvýšia hladinu kyslíka rozpusteného vo vode. Rovnako znížia dusičnany vo vode, ktoré sú pre ryby toxické.

Ako správne aplikovať baktérie do jazierka?

Najlepším spôsobom je poriadne rozmiešať balenie baktérií a množstvo odporúčané výrobcom rovnomerne rozliať po celom jazierku.

Ako správne skladovať nitrifikačné baktérie?

Balenie baktérií je potrebné chrániť pred extrémnym teplom a priamym slnečným žiarením. Baktérie znesú teplotu do 40 ºC než začnú hynúť. Pivnica, garáž alebo sklad zabezpečia vhodné podmienky na skladovanie pri teplote od 5 ºC do 30 ºC.

Akú teplotu by mala mať voda v jazierku pri aplikácii nitrifikačných baktérií?

Bežné baktérie na použitie v letných mesiacoch potrebujú vodu s teplotou nad 12 ºC. Špeciálne baktérie na zimnú údržbu (druh Psychrophiles) sú aktívne pri teplotách pod 7 ºC.

Spoločnosť NUMA s.r.o. je výhradným zástupcom spoločnosti FIAP GmbH na Slovensku. Ponúkame tovar od renomovaných výrobcov, akými sú FIAP, OASE, MESSNER, TMC, HOUSE OF KATA, VELDA, SENEYE a Evolution Aqua

  • manu1
  • manu2
  • manu3
  • manu4
  • manu5