Japonci sú skutočnými majstrami v dosahovaní extrémne rýchleho rastu KOI kaprov. V čom sa teda skrýva tajomstvo ich úspechu? Prečo sú kapre v Japonsku schopné dosiahnuť veľkosť aj viac ako meter?
Japonskí chovatelia sa neustále snažia o dobré zdravie svojich rýb, excelentný rast a zafarbenie. Na toto všetko má vplyv okrem kvality vody a potravy aj jej tvrdosť a hodnota TDS.
Vo všeobecnosti je v Japonsku akceptovaná vedomosť, že rast KOI kaprov je podporovaný mäkkou a čistou vodou. Ryby sú v nej mohutnejšie, šupiny sú žiarivejšie a ryby sú odolnejšie voči chorobám.
Na druhej strane Japonci vedia, že tvrdá voda zlepšuje pigmentáciu, teda aj sýtosť farieb. KOI kapre chované v tvrdej vode často vyzerajú sviežo a čierne a červené zafarbenie je výraznejšie, sýtejšie a tmavšie. Je to spôsobené tým, že pigmentové bunky kože sa tmavnutím chránia pred tvrdou vodou.
Ukážkový rast Showy z Momotaro fish farm: 1.obrázok Nisai 58 cm, 2.obrázok Sansai 68 cm, 3.obrázok Gosai 80 cm
Rozpustné látky (TDS)
Japonské rybníky obsahujú vodu bohatú na jedinečné minerály, mnoho živého hmyzu a planktónu, ktoré sa ťažšie zabezpečia v záhradnom jazierku s fóliou.
Uhličitanová tvrdosť (KH) je kľúčová pre udržanie vyrovnaných hodnôt pH v jazierku. Japonci považujú ideálne pre chov KOI kaprov hodnoty:
- Uhličitanová tvrdosť: KH 2-6 dH (optimálne 3 dH)
- Celková tvrdosť: GH 35-110 ppm (optimálne 50 ppm)
- pH: 6,8-7,4
Hodnota TDS (z anglického Total Dissolved Solids, t. j. celkové rozpustné látky) reprezentuje všetko, čo je rozpustené vo vode. Hodnota zahŕňa GH, KH, výkaly rýb, neskonzumované krmivo a chemikálie. Často sa hovorí, že KOI kapre narastú len úmerne do veľkosti jazierka. No pravdou je, že rastú v závislosti od hladiny TDS v jazierku. Súčasne, hladina 50 ppm je zlomová a pri jej zvýšení sa začínajú objavovať nežiadúce čierne bodky – Shimi.
Ako môžeme zabezpečiť zníženie TDS?
V prvom rade kvalitným filtračným systémom, ktorý odstráni nitráty. V našich zemepisných šírkach sa však nezaobídeme bez zmäkčenia vody reverznou osmózou. Odporúčam 75 % vody z reverznej osmózy zmiešať s 25 % normálnej vody.
Máme teda dve možnosti chovu KOI kaprov:
-
Vysoká hodnota GH a vysoká hodnota TDS = sýta kvalitná čierna farba, slabý rast (výhodný variant pri príprave na výstavu či predaj KOI kaprov a ak máme málo času na starostlivosť o jazierko)
- Nízka hodnota GH a nízka hodnota TDS = excelentný rast, žiarivé šupiny, kvalitná sýta červená farba, nízka tvorba čiernych bodiek, lepší zdravotný stav
Okrem mäkkej vody je samozrejmou podmienkou, že naše KOI musia mať aj kvalitný genetický základ. Je dobré poznať ich rodičov a presvedčiť sa, akú veľkosť dosiahli. Nevyhnutnou súčasťou výzvy dosiahnuť aj v našich podmienkach jumbo veľkosť je používanie najlepšieho krmiva pre KOI kapre.
Japonci berú chov KOI kaprov ako projekt. Na začiatku odporúčajú chov v mäkkej vode, čo zabezpečí perfektný rast a mohutnú stavbu tela. Po dosiahnutí požadovanej veľkosti môžeme postupne prejsť na tvrdšiu vodu, ktorá stmaví farby.
Len pár týždňov v tvrdej vode zvýrazní farby KOI kaprov pre výstavnú súťaž KOI show.