Prečo nakupovať u nás?
Prečo nakupovať u nás?

- Nie sme len e-shop ale aj realizátorská firma s 10-ročnými praktickými skúsenosťami.
- Preto Vám vieme poradiť s každým technickým riešením či svojpomocnou realizáciou jazierka.
- Je za nami množstvo realizácií a referencií.
- Pred kúpou cez e-shop sa môžte s nami spojiť a odkonzultovať vhodnosť vybraného tovaru pre váš zámer.
- Zabezpečujeme záručný aj pozáručný servis na u nás zakúpený tovar.
- Môžte nás osobne navštíviť a prezrieť si produkty jazierkovej techniky priamo zapojené v našich jazierkach.

Certifikovaný e-shop
Certifikovaný e-shop

- Sme jediný e-shop na Slovensku s jazierkovou technikou a KOI kaprami certifikovaný spoločnosťou SAEC. Sme držiteľom certifikátu "Bezpečný nákup" od 8.2.2015 čo znamená, že e-shop numa.sk úspešne absolvoval certifikáciu už 10 rokov po sebe.
- Certifikovaný obchod prináša zákazníkom záruku a zároveň záväzok, že spĺňame pravidlá bezpečného a bezproblémového nákupu stanovené certifikačnými pravidlami.
- Pristupujeme seriózne ku každej prípadnej reklamácii.
- Dodržiavame pravidlá ochrany osobných údajov, čo potvrdzuje Úrad na ochranu osobných údajov SR registráciou informačného systému spoločnosti NUMA s.r.o. s prideleným registračným číslom - 201416903.
- Svoju objednávku môžte uhradiť dobierkou, alebo ju bezpečne uhradiť cez zabezpečený portál banky. Platbu na dobierku neposkytujeme pre fólie a tovar na objednávku.

Vernostný program
Vernostný program

- Spoločnosť NUMA s.r.o. svojich zákazníkov nakupujúcich prostredníctvom e-shopu odmeňuje za vernosť.
- Zaregistrujte sa u nás, objednajte si tovar a zbierajte pri tom body, ktorými môžete pri Vašich ďalších nákupoch u nás zaplatiť. Vernostné body sa nepripisujú za tovar ktorý je v zľave.
- Kúpou cez e-shop je vami zakúpený tovar registrovaný systémom a pri prípadnej reklamácii nemusíte predkladať doklad o kúpe.

Expresná doprava ZDARMA
Vernostný program

- Okamžitá expedícia tovaru - 93% tovaru je skladom a pri zadaní objednávky v pracovných dňoch do 12:00 hodiny (fólie do 10:00 hod) ho okamžite expedujeme - kuriérom je na druhý pracovný deň u Vás.
- Pri každom tovare je uvedená jeho dostupnosť - máte tak prehľad kedy Vám tovar môžeme odoslať.
- Doprava tovaru je zdarma pri objednávke nad 80€ pri doprave poštou a nad 150€ pri doprave kuriérom. Doprava zdarma neplatí pre fólie.

» » » Umelý výter a rozmnožovanie KOI kaprov

Umelý výter a rozmnožovanie KOI kaprov




Začiatkom mája, kedy v Japonsku prebieha sviatok nazývaný „zlatý týždeň“ začína pre KOI kapry sezóna rozmnožovania. KOI kapre by za normálnych okolností pri celoročnom chove vonku boli pripravené na výter o mesiac neskôr, no vďaka zimným chovniam sú generačné ryby, v Japonsku nazývané „Oyagoi“, v skvelej forme a pripravené na výter.

Umelý výter a rozmnožovanie KOI kaprov

Zimné ustajnenie ikernačiek pomôže ikrám skôr dozrieť. V tomto období sú síce denné teploty v jazierku okolo 20° C, no v noci je chladnejšie. Teplejšie noci sú naopak spúšťačom prirodzeného procesu výteru.

KOI kapor disponuje tajomnou schopnosťou odhadnúť správny termín pre rozmnožovanie. Zvyčajne sú v noci ledva aktívne, no v čase rozmnožovania rastie ich nočná aktivita.

Počas májovej návštevy Japonska som strávil istý čas na KOI farme a mal som tak možnosť sledovať proces výteru. Chovateľ umiestnil dve ikernačky a šesť mliečňákov do chovne s niekoľkými kubíkami vody. Chovňa bola predelená sieťou s veľmi jemnou sieťovinou bez vytieracích kartáčov. Počas nasledujúcich 24 hodín mal vždy niekto nočnú stráž pri chovni napriek tomu, že pravdepodobnosť spontánneho výteru počas denného svetla bola minimálna.

Ako bolo spomenuté skôr, predstavenie zvyčajne začína okolo polnoci pri svetle mesiaca. Akonáhle sa prejavia prvé známky uvoľňovania ikier, mliečňaci sa vylovia. Ikernačky sa ponechajú samé aby ikry dosiahli bod výteru.

Neskôr sa aj ikernačky odlovia a uspia anestetikom (na moje prekvapenie dosť silno) napriek tomu, že proces vytlačenia ikier je dosť rýchly. Ikernačka sa umyje, sterilizujú sa gonády a KOI kapor sa zabalí do mokrého ručníka. To zabezpečí ochranu ikier pred infekciou, baktériami a plesňami.

Bez stresu

Chovateľ ikernačku otočí rýchlym pohybom. Pod ňou už je nádoba do ktorej vyprázdni jej ikry. Váha ikernačky ktorá je rozložená na ručníku ktorý držia dvaja ľudia vytvára dostatočný tlak na brucho aby samovoľne uvoľnila ikry konštantným prúdom.

Umelo vytváraný tlak na brucho by vytvoril nadmerný stres na ryby, čo nie je nevyhnutné. Bezpečnosť ikernačky je prioritou. Ikernačka na fotografii merala 94 cm. Vyprodukovala približne kilogram ikier, čo predstavuje prinajmenšom 400 tisíc ikier.

Po výtere bola vrátená do vody aby sa prebrala z anestézy. Bol som príjemne prekvapený, keď som ju videl normálne plávať v chovni už za pár minút. Vlastne sa začala hneď kŕmiť ikrami ktoré spontánne vypustila v jazierku na začiatku výteru.

Úloha mliečňaka

Naberanie mlieču KOI kapra striekačkouTeraz ku samcom. Pri odchove cítim dôraz kladený na samice, pritom sa často znevažuje rola samca. No sú to práve samci, ktorí prinášajú do procesu rozmnožovania najmä kvalitu kresby potomstva.

Kvôli tejto skutočnosti chovateľ vybral zo štyroch samcov Sanke len jedného. To ma prekvapilo, ale keď som sa ho opýtal prečo, povedal že je to kvôli konkrétnym mimoriadnym znakom sumi a kresbe ktorú chovateľ predpokladá v budúcnosti.

Naproti tomu následne pri výtere Kohaku chovateľ použil troch samcov. Je to obvyklé použiť dvoch-troch mliečňakov. Každý bol uspaný, kloaka riadne dezinfikovaná a mlieč bol odobratý injekčnou striekačkou.

Každý samec vyprodukoval okolo 7-10 ml mlieča. Potom bola každá striekačka prezretá pod mikroskopom kvôli prevereniu kvality mlieča, množstva spermií ich pohyblivosti. Potom boli ikry a mlieč spojené a bol pridaný roztok ktorý zníži lepkavosť ikier.

Ikry sa jemne miešajú, aby sa oplodnili mliečom. Mixovanie trvá zhruba 30 sekúnd, aby sa uistili, že sa ikry dostanú do čo najlepšieho kontaktu.

Potom boli rozsypané na vytieracie kartáče. Je to trochu drsné, ale ikry sa prichytia veľmi ľahko. Asi po piatich minútach sa kartáče umiestnia do chovne s jemnou sieťkou. Ikry sa oplodnia a čakajú na vyliahnutie. Na 6 kartáčov bolo vyliatych 400 tisíc ikier.

Celý tento proces umelého výteru zabral u jedného chovného páru od jednej do dvoch hodín. Po 4 až 5 dňoch sa ikry vyliahli a plôdik po 14 dňoch meria 15-20 milimetrov.

Neskôr v lete sa plôdik triedi. Zvyčajne po triedení ostane jedno percento plôdika z pôvodne vyliahnutého počtu. Ten sa nechá rásť v prírodných rybníkoch do nasledujúceho októbra.

Zušľachťovanie kvality KOI kaprov

Cieľom chovateľov je odchovať KOI kapre s vynikajúcim rastom, dobrou stavbou tela a nádhernými vzormi. Chovatelia sa stále zameriavajú na zvyšovanie kvality chovných rýb.

Základný prístup je používať pri rozmnožovaní rovnakú chovnú ikernačku s mliečňakom iba raz. Je to kvôli tomu aby sa zakaždým vytvorila nová krvná línia. Zaručí sa tak kvalitná rôznorodá krvná línia a rôznorodá kresba budúcich generácií nishikigoi.

Spoločnosť NUMA s.r.o. je výhradným zástupcom spoločnosti FIAP GmbH na Slovensku. Ponúkame tovar od renomovaných výrobcov, akými sú FIAP, OASE, MESSNER, TMC, HOUSE OF KATA, VELDA, SENEYE a Evolution Aqua

  • manu1
  • manu2
  • manu3
  • manu4
  • manu5