Prečo nakupovať u nás?
Prečo nakupovať u nás?

- Nie sme len e-shop ale aj realizátorská firma s 10-ročnými praktickými skúsenosťami.
- Preto Vám vieme poradiť s každým technickým riešením či svojpomocnou realizáciou jazierka.
- Je za nami množstvo realizácií a referencií.
- Pred kúpou cez e-shop sa môžte s nami spojiť a odkonzultovať vhodnosť vybraného tovaru pre váš zámer.
- Zabezpečujeme záručný aj pozáručný servis na u nás zakúpený tovar.
- Môžte nás osobne navštíviť a prezrieť si produkty jazierkovej techniky priamo zapojené v našich jazierkach.

Certifikovaný e-shop
Certifikovaný e-shop

- Sme jediný e-shop na Slovensku s jazierkovou technikou a KOI kaprami certifikovaný spoločnosťou SAEC. Sme držiteľom certifikátu "Bezpečný nákup" od 8.2.2015 čo znamená, že e-shop numa.sk úspešne absolvoval certifikáciu už 10 rokov po sebe.
- Certifikovaný obchod prináša zákazníkom záruku a zároveň záväzok, že spĺňame pravidlá bezpečného a bezproblémového nákupu stanovené certifikačnými pravidlami.
- Pristupujeme seriózne ku každej prípadnej reklamácii.
- Dodržiavame pravidlá ochrany osobných údajov, čo potvrdzuje Úrad na ochranu osobných údajov SR registráciou informačného systému spoločnosti NUMA s.r.o. s prideleným registračným číslom - 201416903.
- Svoju objednávku môžte uhradiť dobierkou, alebo ju bezpečne uhradiť cez zabezpečený portál banky. Platbu na dobierku neposkytujeme pre fólie a tovar na objednávku.

Vernostný program
Vernostný program

- Spoločnosť NUMA s.r.o. svojich zákazníkov nakupujúcich prostredníctvom e-shopu odmeňuje za vernosť.
- Zaregistrujte sa u nás, objednajte si tovar a zbierajte pri tom body, ktorými môžete pri Vašich ďalších nákupoch u nás zaplatiť. Vernostné body sa nepripisujú za tovar ktorý je v zľave.
- Kúpou cez e-shop je vami zakúpený tovar registrovaný systémom a pri prípadnej reklamácii nemusíte predkladať doklad o kúpe.

Expresná doprava ZDARMA
Vernostný program

- Okamžitá expedícia tovaru - 93% tovaru je skladom a pri zadaní objednávky v pracovných dňoch do 12:00 hodiny (fólie do 10:00 hod) ho okamžite expedujeme - kuriérom je na druhý pracovný deň u Vás.
- Pri každom tovare je uvedená jeho dostupnosť - máte tak prehľad kedy Vám tovar môžeme odoslať.
- Doprava tovaru je zdarma pri objednávke nad 80€ pri doprave poštou a nad 150€ pri doprave kuriérom. Doprava zdarma neplatí pre fólie.

» » » UV lampa do záhradného jazierka

UV lampa do záhradného jazierka




Prečo je užitočná UV lampa v jazierku? Ako funguje UV lampa? Aké sú výhody jej zapojenia vo filtračnom systéme jazierka? Akú starostlivosť vyžaduje prevádzka UV lampy?

UV lampa do záhradného jazierka

Ultrafialové žiarenie (UV) je zložka svetla s vlnovou dĺžkou kratšou než má viditeľné svetlo. Z hľadiska rôznych biologických účinkov sa delí na spektrálne oblasti:

•    UV - A (400 - 320 nm)
•    UV - B (320 - 280 nm)
•    UV - C (280 - 200 nm)

Jazierkové UV lampy využívajú žiarenie typu UV-C, ktoré má dostatočne krátku vlnovú dĺžku a má toľko energie, že dokáže preniknúť až do genetickej informácie organizmu a spôsobiť rôzne mutácie a poškodenia genetickej informácie organizmu. Voda preteká okolo UV žiarivky a jednobunečné organizmy v dôsledku ožiarenia UV-C žiarenia hynú UV-C žiarivka je bezpečne skrytá v krytu UV lampy, ožaruje len vodu, ktorá preteká cez komoru jazierkovej UV lampy.  V kombinácii s účinnou jazierkovou filtráciou, ide o veľmi šetrné a bezpečné riešenie problému so zelenou vodou v záhradných jazierkach, kúpacích jazierkach aj bazénoch.

Aké sú hlavné výhody zapojenia UV lampy vo filtračnom systéme jazierka?

• UV žiarenie zabraňuje množeniu jednobunečných zelených rias a siníc (zelená voda v jazierku)
• likviduje baktérie, vírusy, plesne a ďalšie nebezpečné mikroorganizmy vo vode záhradného jazierka
• nepoškodí nitrifikačné baktérie vo filtrácii a v jazierku
• neovplyvňuje hodnotu pH vody
Efekt UV-C lampy v záhradnom jazierku
Ako vybrať UV lampu vhodnú pre moje jazierko?

Účinnosť UV lampy závisí na dvoch faktoroch - dobe ožarovania vody v jezierkovej UV lampe a na výkone UV lampy. Samozrejme s dlhšou dobou ožarovania vody stúpa účinnosť a výsledky boja proti zelenej a zakalenej vode v záhradnom jazierku sú lepšie. Dobu ožarovania jazierkovej vody pretekajúcej cez UV lampu ovplyvňuje dĺžka UV-C žiarivky. Čím je UV-C žiarivka dlhšia, tým je doba, počas ktorej sa jednobunečné zelené riasy a ďalšie mikroorganizmy ožarujú dlhšia.
Výkon UV lámp je uvádzaný vo Wattoch. Doporučujeme počítať s  výkonom UV lampy 3 - 5 W na 1000 l vody v jazierku. Pri prírodných a kúpacích jazierkach je potrebných menej Wattov, pri jazierkach s KOI či okrasnými rybami je potrebné počítať s vyšším výkonom UV lampy. Pokiaľ si s výberom UV lampy nie ste istí, obráťte sa na nás, radi vám pomôžeme s vhodným výberom jazierkovej UV lampy presne na mieru.


Vhodná UV-C jazierková lampa podľa objemu jazierka
 

Doporučujeme profi rad UV lámp TMC

V našom eshope ponúkame profesionálny rad jazierkových UV lámp TMC od uznávaného a rokmi overeného výrobcu Tropical Marine Centre. Tieto anglické profi UV lampy sa vyznačujú vysokou kvalitou, veľkou účinnosťou a veľkými prietokmi. Ponúkame kompletný sortiment náhradných dielov k UV lampám TMC.

Údržba jazierkovej UV lampy  

Čistenie kremíkovej trubice
Údržba UV lampy je veľmi jednoduchá. Je potrebné čas od času očistiť kremíkovú trubicu - sklo, ktoré oddeľuje UV-C žiarivku od vody. Po čase prevádzky UV lampy dochádza na kremíkovej trubici k usadzovaniu vodného kameňa a efektivita prevádzky jazierkovej UV lampy sa výrazne znižuje.

Výmena UV-C žiarivky po uplynutí prevádzkovej životnosti
Čo je nevyhnutné sledovať je prevádzková doba UV-C žiarivky. Doporučená prevádzková životnosť UV-C žiariviek sa môže líšiť u konkrétnych typov UV lámp do záhradných jazierok. Obvykle sa odporúča výmena UV-C žiarivky za novú po 6.000 – 8.000 hodinách prevádzky. NIKDY nekontrolujte stav žiarivky priamym pohľadom na žiarivku! Mohlo by dôjsť k vážnemu poškodeniu zraku. Navyše pohľadom nič nezistíte, pretože žiarivka bude „svietit“ aj niekoľko rokov, neznamená to však že UV-C žiarenie je účinné. Radšej sa orientujte prevádzkovým časom UV lampy. Obvykle je výmena  nutná približne po 1 jazierkovej sezóne.

Kedy vypínať jazierkovú UV lampu

UV lampa by nikdy nemala bežať naprázdno! Nezabúdajte na to pri odstávke jazierkovej filtrácie (napr. po dobu pravidelnej údržby filtrácie). Jazierková UV lampa sa vypína po aplikácii živých štartovacích nitrifikačných baktérií do záhradného jazierka, rovnako tak sa odporúča UV lampu vypnúť v priebehu liečby rýb v záhradnom jazierku. Tieto údaje sú obvykle uvádzané v návodoch konkrétnych prípravkov.
 
Zazimovanie  jazierkovej UV lampy

Pred zimou odporúčame jazierkovú UV lampu vymontovať, vypustiť z nej vodu a zazimovať ju v nezamŕzajúcom prostredí. Ak vnútri jazierkovej UV lampy zamrzne voda, ľad by mohol poškodiť kremíkovú trubicu a UV-C žiarivku, alebo dokonca samotnú konštrukciu UV lampy.

Záver

UV lampa je zásadným prvkom pre udržanie čistej a priehľadnej vody v záhradnom jazierku. Je to ekologický spôsob boja proti zelenej vode bez použitia chemikálií. Vyžaduje minimálnu údržbu a aj prevádzkové náklady.

Spoločnosť NUMA s.r.o. je výhradným zástupcom spoločnosti FIAP GmbH na Slovensku. Ponúkame tovar od renomovaných výrobcov, akými sú FIAP, OASE, MESSNER, TMC, HOUSE OF KATA, VELDA, SENEYE a Evolution Aqua

  • manu1
  • manu2
  • manu3
  • manu4
  • manu5