Prečo nakupovať u nás?
Prečo nakupovať u nás?

- Nie sme len e-shop ale aj realizátorská firma s 10-ročnými praktickými skúsenosťami.
- Preto Vám vieme poradiť s každým technickým riešením či svojpomocnou realizáciou jazierka.
- Je za nami množstvo realizácií a referencií.
- Pred kúpou cez e-shop sa môžte s nami spojiť a odkonzultovať vhodnosť vybraného tovaru pre váš zámer.
- Zabezpečujeme záručný aj pozáručný servis na u nás zakúpený tovar.
- Môžte nás osobne navštíviť a prezrieť si produkty jazierkovej techniky priamo zapojené v našich jazierkach.

Certifikovaný e-shop
Certifikovaný e-shop

- Sme jediný e-shop na Slovensku s jazierkovou technikou a KOI kaprami certifikovaný spoločnosťou SAEC. Sme držiteľom certifikátu "Bezpečný nákup" od 8.2.2015 čo znamená, že e-shop numa.sk úspešne absolvoval certifikáciu už 10 rokov po sebe.
- Certifikovaný obchod prináša zákazníkom záruku a zároveň záväzok, že spĺňame pravidlá bezpečného a bezproblémového nákupu stanovené certifikačnými pravidlami.
- Pristupujeme seriózne ku každej prípadnej reklamácii.
- Dodržiavame pravidlá ochrany osobných údajov, čo potvrdzuje Úrad na ochranu osobných údajov SR registráciou informačného systému spoločnosti NUMA s.r.o. s prideleným registračným číslom - 201416903.
- Svoju objednávku môžte uhradiť dobierkou, alebo ju bezpečne uhradiť cez zabezpečený portál banky. Platbu na dobierku neposkytujeme pre fólie a tovar na objednávku.

Vernostný program
Vernostný program

- Spoločnosť NUMA s.r.o. svojich zákazníkov nakupujúcich prostredníctvom e-shopu odmeňuje za vernosť.
- Zaregistrujte sa u nás, objednajte si tovar a zbierajte pri tom body, ktorými môžete pri Vašich ďalších nákupoch u nás zaplatiť. Vernostné body sa nepripisujú za tovar ktorý je v zľave.
- Kúpou cez e-shop je vami zakúpený tovar registrovaný systémom a pri prípadnej reklamácii nemusíte predkladať doklad o kúpe.

Expresná doprava ZDARMA
Vernostný program

- Okamžitá expedícia tovaru - 93% tovaru je skladom a pri zadaní objednávky v pracovných dňoch do 12:00 hodiny (fólie do 10:00 hod) ho okamžite expedujeme - kuriérom je na druhý pracovný deň u Vás.
- Pri každom tovare je uvedená jeho dostupnosť - máte tak prehľad kedy Vám tovar môžeme odoslať.
- Doprava tovaru je zdarma pri objednávke nad 80€ pri doprave poštou a nad 150€ pri doprave kuriérom. Doprava zdarma neplatí pre fólie.

» » » Výber vhodnej fólie pre vaše jazierko

Výber vhodnej fólie pre vaše jazierko




Jazierková fólia je dôležitou súčasťou záhradného jazierka. Jej výberu, vhodnosti druhu a typu fólie je vhodné venovať veľkú pozornosť. Ušetríte si tak veľa problémov a nepríjemností v budúcnosti.

Výber vhodnej fólie pre vaše jazierko

V princípe existujú štyri druhy jazierkovej fólie. Najbežnejšia je PVC fólia, najkvalitnejšia je kaučuková fólia, menej používaná je tekutá fólia a kamienková fólia sa používa na estetické dokončenie záhradného jazierka.

Tieto druhy jazierkových fólií sa líšia svojimi vlastnosťami, spôsobom použitia, vhodnosťou aplikácie, spôsobom a obtiažnosťou položenia, trvanlivosťou a samozrejme cenou.

 

Jazierková fólia z PVC

Najpoužívanejšia a cenovo najdostupnejšia je jazierková PVC fólia. Zvyčajne je dostupná v hrúbkach od 0.5 do 1.5 mm. Tento druh jazierkovej fólie nie je pružný. Po dlhšom čase je pomerne obtiažne opraviť prípadné diery, nakoľko sa stáva krehkou a lámavou.

Je síce UV rezistentná, no pri vystavení priamemu slnku, napríklad na brehoch, skrehne a má tendenciu praskať. Preto sa brehy jazierka vybudovaného z PVC fólie často prekryjú kamienkovou fóliou, ktorá okrem estetickej stránky ochráni PVC fóliu pred slnečným žiarením.

Jednou z mála výhod PVC fólie je jej dostupnosť v rôznych farebných prevedeniach – od klasickej čiernej, cez olivovo zelenú, po modrú, ktorá je vhodná skôr do klasických bazénov.

 

Kaučuková jazierková fólia

Najkvalitnejšia fólia do jazierka je kaučuková EPDM fólia. Jej hlavnou prednosťou oproti všetkým ostatným druhom fólií je jej neprekonateľná 300% rozťažnosť. Je trvalo pružná do teploty -45 °C, a je preto odolná voči poškodeniu aj v zimných mesiacoch.

Väčšinou je dostupná v hrúbke 1.02 mm, ktorá s rezervou stačí pre väčšinu bežných záhradných jazierok a biobazénov. Pre veľké zavlažovacie nádrže a jazerá sa používa v hrúbke 1,50 mm. Fólia sa dodáva v šírkach 3.05, 6.10, 9.15, 12.20 a 15.25 metra a dĺžke do 30.5 metra.

Kaučukovú fóliu je možné spájať lepením za pomoci špeciálnej EPDM pásky. Výhodou je, že túto fóliu môžeme lepiť aj po rokoch, pretože si zachováva svoje vlastnosti ako pružnosť po dlhý čas (výrobca garantuje až 30 rokov).

Nevýhodou EPDM fólie je jej zhruba o 50 % vyššia cena v porovnaní s PVC fóliou a fakt, že sa vyrába len v čiernej farbe. Ak preto túžite po farebnej fólii, musíte siahnuť po PVC alebo tekutej fólii.

 

Tekutá jazierková fólia

Pri komplikovaných tvaroch jazierka postaveného z betónu či betónových tvárnic je často jedinou možnosťou hydroizolácie tekutá jazierková fólia.

Tekutá fólia aplikovaná na interiérovom jazierku

Medzi výhody tekutej fólie patrí jej jednoduchá aplikácia, ktorú zvládne každý svojpomocne. Pri stavbe jazierka či biobazénu nie ste obmedzení tvarom a zároveň nevznikajú nepekné záhyby ako pri klasických fóliách. Nepochybnou výhodou je aj dostupnosť farebných prevedení – od čiernej a sivej, cez modrú, zelenú a červenú, až po priesvitnú.

Hlavnou nevýhodou pri aplikácii tekutej jazierkovej fólie je náročnosť prípravy podkladu. Najnáročnejšie je splnenie požiadavky na povrch, na ktorý ju budeme nanášať. Musí totiž obsahovať zostatkovú vlhkosť do 4 %, čo je pomerne obtiažne dosiahnuť pri betónových podkladoch.

Kvalitnejšie tekuté fólie však umožňujú použiť tzv. „humidity primer“ a aplikovať ju tak aj na vlhkejší podklad. Povrch musí byť samozrejme čistý – hladký, bez prachu a nečistôt. Tekutá jazierková fólia tvorí jemnú vrstvu, a preto neprekryje prípadné nerovnosti podkladu.

 

Kamienková jazierková fólia

Pre estetické zakončenie brehov jazierka je najvhodnejšia kamienková jazierková fólia. Je to vlastne klasická PVC fólia hrúbky 0.5 mm, na ktorej sú nalepené drobné kamienky oblých tvarov. Väčšinou sa jedná o dunajský štrk menšej frakcie.

Kamienková fólia je veľmi pekná a dobre sa s ňou pracuje. Jej nevýhodou je, že niektoré kamienky sa zvyknú časom uvoľniť a ak je kamienková fólia ponorená vo vode, rady sa na nej uchytia vláknité riasy a je pomerne obtiažne ich z nej uvoľniť bez jej poškodenia.

 

Geotextília pod jazierkovú fóliu

Geotextília (ochranné rúno) je materiál, ktorý je vhodné použiť ako podklad pod PVC, tak aj pod kaučukovú fóliu. Ochráni fólie pred poškodením drobnými kamienkami, ktoré zostanú v pôde. Rovnako ich ochráni pred prerazením koreňmi stromov a okrasných tráv.

Pod kaučukovou fóliou tiež plní funkciu vyrovnania podkladu. Pretože EPDM fólia je veľmi pružná, tlak vody ju natlačí na steny jazierka, a tak by na nej bolo vidieť každú hrudku zeme, každý kamienok či nerovnosť.

Cena geotextílie sa odvíja od jej hrúbky a hustoty, avšak aj pri tých najkvalitnejších sa jedná o zlomok ceny samotnej jazierkovej fólie. Preto by ste mali geotextíliu položiť pod fóliu, aj keď ju navonok nevidno. Investícia sa vám určite vráti.

 

Záver
Výber jazierkovej fólie je potrebné zvážiť veľmi dôkladne. Je rozumné investovať do kvalitnejšej fólie už na začiatku, pretože oprava či celková výmena fólie v budúcnosti v už zabehnutom jazierku s rybami a dokončenými okolitými úpravami môže byť nielen stresujúca, ale aj veľmi komplikovaná a finančne náročná.

Spoločnosť NUMA s.r.o. je výhradným zástupcom spoločnosti FIAP GmbH na Slovensku. Ponúkame tovar od renomovaných výrobcov, akými sú FIAP, OASE, MESSNER, TMC, HOUSE OF KATA, VELDA, SENEYE a Evolution Aqua

  • manu1
  • manu2
  • manu3
  • manu4
  • manu5