Prečo nakupovať u nás?
Prečo nakupovať u nás?

- Nie sme len e-shop ale aj realizátorská firma s 10-ročnými praktickými skúsenosťami.
- Preto Vám vieme poradiť s každým technickým riešením či svojpomocnou realizáciou jazierka.
- Je za nami množstvo realizácií a referencií.
- Pred kúpou cez e-shop sa môžte s nami spojiť a odkonzultovať vhodnosť vybraného tovaru pre váš zámer.
- Zabezpečujeme záručný aj pozáručný servis na u nás zakúpený tovar.
- Môžte nás osobne navštíviť a prezrieť si produkty jazierkovej techniky priamo zapojené v našich jazierkach.

Certifikovaný e-shop
Certifikovaný e-shop

- Sme jediný e-shop na Slovensku s jazierkovou technikou a KOI kaprami certifikovaný spoločnosťou SAEC. Sme držiteľom certifikátu "Bezpečný nákup" od 8.2.2015 čo znamená, že e-shop numa.sk úspešne absolvoval certifikáciu už 10 rokov po sebe.
- Certifikovaný obchod prináša zákazníkom záruku a zároveň záväzok, že spĺňame pravidlá bezpečného a bezproblémového nákupu stanovené certifikačnými pravidlami.
- Pristupujeme seriózne ku každej prípadnej reklamácii.
- Dodržiavame pravidlá ochrany osobných údajov, čo potvrdzuje Úrad na ochranu osobných údajov SR registráciou informačného systému spoločnosti NUMA s.r.o. s prideleným registračným číslom - 201416903.
- Svoju objednávku môžte uhradiť dobierkou, alebo ju bezpečne uhradiť cez zabezpečený portál banky. Platbu na dobierku neposkytujeme pre fólie a tovar na objednávku.

Vernostný program
Vernostný program

- Spoločnosť NUMA s.r.o. svojich zákazníkov nakupujúcich prostredníctvom e-shopu odmeňuje za vernosť.
- Zaregistrujte sa u nás, objednajte si tovar a zbierajte pri tom body, ktorými môžete pri Vašich ďalších nákupoch u nás zaplatiť. Vernostné body sa nepripisujú za tovar ktorý je v zľave.
- Kúpou cez e-shop je vami zakúpený tovar registrovaný systémom a pri prípadnej reklamácii nemusíte predkladať doklad o kúpe.

Expresná doprava ZDARMA
Vernostný program

- Okamžitá expedícia tovaru - 93% tovaru je skladom a pri zadaní objednávky v pracovných dňoch do 12:00 hodiny (fólie do 10:00 hod) ho okamžite expedujeme - kuriérom je na druhý pracovný deň u Vás.
- Pri každom tovare je uvedená jeho dostupnosť - máte tak prehľad kedy Vám tovar môžeme odoslať.
- Doprava tovaru je zdarma pri objednávke nad 80€ pri doprave poštou a nad 150€ pri doprave kuriérom. Doprava zdarma neplatí pre fólie.

» » » Záhradné jazierko na jar

Záhradné jazierko na jar




Jar prichádza a je čas pripraviť záhradné jazierko na novú sezónu. Ryby začínajú aktívnejšie plávať, rastliny zelenajú, no ešte nie je čas na relax.

Záhradné jazierko na jar

Aj keď naše záhradné jazierko môže mať cez deň hoci 18 stupňov neznamená to, že môžeme začať KOI kapre bezstarostne kŕmiť, pretože nočné teploty ešte dosť klesajú. S kŕmením je treba počkať kým sa nočné teploty nedostanú nad 12 stupňov.

Ako sa starať o záhradné jazierko?

Skontrolujte váš jazierkový filter. Je čistý? Aj keď tak vyzerá pravdepodobne nie je. Ak vlastníte biologický filter aplikujte v ňom štartovacie kolónie baktérií na obnovu jeho činnosti.

Skontrolujte jazierkové čerpadlo. Ak ste ho neočistili na jeseň, urobte to teraz. Najčastejším problémom býva usadený vodný kameň, nakoľko záhradné jazierká v našich zemepisných šírkach obsahujú tvrdú vodu.

Odvápnenie môžete urobiť špecializovaným prípravkom OASE Pump Clean, ale postačí aj octová voda či roztok kyseliny citrónovej. Ak ste čerpadlo skladovali mimo vody, mohlo dôjsť ku vysušeniu vnútorných tesnení.

Skontrolujte aj hadicu, či nepretekjú spoje s čerpadlom alebo nie je prasknutá. Nie je nič horšie, ako keď prídete z práce a záhradné jazierko je prázdne.

Skontrolujte UV lampu. Kremíkovú trubicu je potrebné odvápniť rovnakým spôsobom ako jazierkové čerpadlo. Vápnikom zanesená kremíková trubica výrazne znižuje účinnosť žiarivky.

Samotnú žiarivku je potrebné vymeniť za úplne novú. Toto sa často podceňuje, pretože žiarivka UV lampy svieti aj pár rokov. To ale neznamená, že je účinná, pretože sila samotného UV žiarenia časom klesá a zhruba po 6-8 tisíc hodinách prevádzky je účinnosť pod 40 %.

Lampu zapnite najskôr 48 hodín po aplikácii štartovacích baktérií. Necháte im tak čas, aby sa usídlili vo filtračných náplniach filtra a začali sa množiť.

Máte záhradné jazierko zanesené rozličným odpadom?

Ak je lístie a iný odpad v jazierku, odstráňte ho sieťkou alebo jazierkovým vysávačom. Ako sa voda začne ohrievať, odpad začne hniť, znečistí vodu jazierka a ryby môžu náhle uhynúť.

Jar je vhodné obdobie na riadne vyčistenie jazierka. Neznamená to však že najlepším nápadom je všetkú vodu vybrať, všetko vyčistiť či vydezinfikovať a znovu záhradné jazierko napustiť. Vodovodná či studničná voda je „mŕtva“ a bude trvať pomerne dlhý čas, do kedy filter vodu v jazierku biologicky zabehne. O vplyve takéhoto drastického čistenia na ryby nehovoriac.

Oveľa lepšou voľbou je výmena 25 % objemu záhradného jazierka čerstvou vodou na jej osvieženie. Ostatné už je úlohou filtra, buďte preto trpezliví. Túto výmenu odporúčam realizovať až keď voda v záhradnom jazierku dosiahne 12° C. Aj v sezóne odporúčam týždenne výmenu 10 % objemu vody, čo udrží NO2 (nitrity/dusitany) na prijateľnej úrovni a vaše ryby budú zdravé a šťastné.

Aplikujte prípravok proti riasam. Riasy vedia v záhradnom jazierku narobiť veľa škody (viac o riasach v jazierku sa venujeme v samostatnom článku). Prípravok je vhodné ho začať používať skôr, než sa riasy začnú v jazierku tvoriť.

Prípravok Algae STOP má oproti iným tú výhodu, že zabraňuje už samotnej tvorbe rias. Naproti tomu ostatné prípravky ničia už existujúce riasy, čo môže mať za následok dočasné zhoršenie kvality vody v jazierku.

Mŕtve riasy pôsobia vo vode ako organické hnojivo. Preto sa po zahubení vláknitých rias často stáva, že v jazierku zozelená voda. Dôvodom zmeny farby je namnoženie jednobunečných rias, s ktorými si UV lampa nedokáže naraz poradiť.

Skontrolujte vodné rastliny. Jar je vhodný čas na ich množenie a výsadbu. Nepoužívajte pôdu s organickými zložkami či umelými hnojivami. Najlepšiu skúsenosť mám s výsadbou vodných rastlín do piesku či jemného dunajského či riečneho štrku.

Vodné rastliny netreba prihnojovať. Možno nebudú také úžasné, ale odstránia z vody NO3 (nitráty/dusičnany) a fosfáty. Vhodné sú aj plávajúce vodné rastliny (nemali by pokrývať viac ako ½ hladiny), ktoré ocenia vaše KOI kapre. Zabezpečia rybám miesto pre úkryt pred priamym slnečným žiarením a zabránia prehriatiu najmä plytších záhradných jazierkach.

Lekná začínajú rásť pri teplote vody okolo 18 stupňov. Ak ste ich na jeseň z vody odstránili a hľuzy uskladnili vo vlhkom piesku niekde v pivnici, môžete ich teraz umiestniť do záhradného jazierka 15 cm pod vodnú hladinu. Je vhodné navrch kvetináča umiestniť plastové pletivo s okami cca 2x2 cm, ktoré zabráni kaprovitým rybám rýpať sa v koreňoch, no umožní nerozvinutým listom dostať sa ku hladine.

Lekná neprihnojujte pokiaľ prvý lístok nedosiahne vodnú hladinu. Používajte len hnojivo vhodné pre vodné rastliny záhradných jazierok – najlepšie tablety alebo tyčinky. Pamätajte však pritom na to, že pridaním organických hnojív do jazierka pridávate prácu jazierkovému filtru a začnú vám rásť riasy.

Galéria

Spoločnosť NUMA s.r.o. je výhradným zástupcom spoločnosti FIAP GmbH na Slovensku. Ponúkame tovar od renomovaných výrobcov, akými sú FIAP, OASE, MESSNER, TMC, HOUSE OF KATA, VELDA, SENEYE a Evolution Aqua

  • manu1
  • manu2
  • manu3
  • manu4
  • manu5