Prečo nakupovať u nás?
Prečo nakupovať u nás?

- Nie sme len e-shop ale aj realizátorská firma s 10-ročnými praktickými skúsenosťami.
- Preto Vám vieme poradiť s každým technickým riešením či svojpomocnou realizáciou jazierka.
- Je za nami množstvo realizácií a referencií.
- Pred kúpou cez e-shop sa môžte s nami spojiť a odkonzultovať vhodnosť vybraného tovaru pre váš zámer.
- Zabezpečujeme záručný aj pozáručný servis na u nás zakúpený tovar.
- Môžte nás osobne navštíviť a prezrieť si produkty jazierkovej techniky priamo zapojené v našich jazierkach.

Certifikovaný e-shop
Certifikovaný e-shop

- Sme jediný e-shop na Slovensku s jazierkovou technikou a KOI kaprami certifikovaný spoločnosťou SAEC. Sme držiteľom certifikátu "Bezpečný nákup" od 8.2.2015 čo znamená, že e-shop numa.sk úspešne absolvoval certifikáciu už 10 rokov po sebe.
- Certifikovaný obchod prináša zákazníkom záruku a zároveň záväzok, že spĺňame pravidlá bezpečného a bezproblémového nákupu stanovené certifikačnými pravidlami.
- Pristupujeme seriózne ku každej prípadnej reklamácii.
- Dodržiavame pravidlá ochrany osobných údajov, čo potvrdzuje Úrad na ochranu osobných údajov SR registráciou informačného systému spoločnosti NUMA s.r.o. s prideleným registračným číslom - 201416903.
- Svoju objednávku môžte uhradiť dobierkou, alebo ju bezpečne uhradiť cez zabezpečený portál banky. Platbu na dobierku neposkytujeme pre fólie a tovar na objednávku.

Vernostný program
Vernostný program

- Spoločnosť NUMA s.r.o. svojich zákazníkov nakupujúcich prostredníctvom e-shopu odmeňuje za vernosť.
- Zaregistrujte sa u nás, objednajte si tovar a zbierajte pri tom body, ktorými môžete pri Vašich ďalších nákupoch u nás zaplatiť. Vernostné body sa nepripisujú za tovar ktorý je v zľave.
- Kúpou cez e-shop je vami zakúpený tovar registrovaný systémom a pri prípadnej reklamácii nemusíte predkladať doklad o kúpe.

Expresná doprava ZDARMA
Vernostný program

- Okamžitá expedícia tovaru - 93% tovaru je skladom a pri zadaní objednávky v pracovných dňoch do 12:00 hodiny (fólie do 10:00 hod) ho okamžite expedujeme - kuriérom je na druhý pracovný deň u Vás.
- Pri každom tovare je uvedená jeho dostupnosť - máte tak prehľad kedy Vám tovar môžeme odoslať.
- Doprava tovaru je zdarma pri objednávke nad 80€ pri doprave poštou a nad 150€ pri doprave kuriérom. Doprava zdarma neplatí pre fólie.

» » » Zimné ustajnenie KOI kaprov

Zimné ustajnenie KOI kaprov




KOI kapor patrí medzi studenovodné ryby, preto ľahko prezimuje v našich zemepisných šírkach v záhradnom jazierku. Prečo sa potom niektorí majitelia KOI rozhodnú zimovať svojich miláčikov vnútri?

Zimné ustajnenie KOI kaprov

Čoraz viac majiteľov záhradných jazierok investuje do svojich KOI kaprov nemalé finančné prostriedky. Mnohí sa na jeseň na nás obracajú s otázkou, čo s ich miláčikmi v zime.

KOI kapre bez problémov prezimujú v jazierkach s hĺbkou nad 1,5 metra pri teplote okolo 5 stupňov celsia, no aj ich premiestnenie do teplejšieho prostredia nie je zlý nápad.

Výhody a nevýhody ustajnenia KOI kaprov v zime

Výhody ustajnenia KOI kaprov v zime:

  • Rast – Pri nízkej teplote sa spomaľuje alebo až zastavuje rast rýb. Ryby hybernujú a preto neprímajú potravu. Žijú z tukových zásob. Pri ustajnení rýb v zimovisku dosiahneme prírastky aj počas zimy.
  • Zdravotný stav – Aj pre studenovodné ryby je nízka teplota stresujúca a znižuje imunitu a obranyschopnosť organizmu rýb. Ak je KOI kapor aj v zime pri teplote okolo 12 stupňov, jeho imunita funguje normálne a môžeme sa tak vyhnúť jarným problémom s bakteriálnymi ochoreniami a virózami.
  • Prehľad – Počas zimného obdobia, ktoré u nás trvá tretinu roka, máme prehľad o našich KOI kaproch a môžeme sa z nich tešiť celoročne.


Nevýhody ustajnenia KOI kaprov v zime:

  • Výstavba chovne – Zriadiť si kvalitné zimovište nie je práve lacná záležitosť. Či už kúpime hotovú nádrž, alebo si ju postavíme, investícia bude v rádoch stoviek eur.
  • Náklady na prevádzku – aby zimná nádrž na KOI kapre fungovala, musí byť filtrovaná a pokiaľ je umiestnená v nevykurovanom objekte, tak aj vhodne ohrievaná. S tým sú spojené náklady na energie.
  • Zaberá miesto – Či už umiestnime nádrž na zimovanie KOI kaprov do pivnice, garáže, skleníka či zimnej záhrady, pripraví nás o miesto.
  • Vlhkosť – Voda v uzatvorenom objekte znamená vlhkosť a s tým spojené problémy s plesňami na stenách.

Umiestnenie zimnej odchovne

Je viacero možností kde umiestniť nádrž vhodnú na ustajnenie KOI kaprov v zime. Umiestnenie tiež závisí od typu nádrže – či uvažujeme o skladacej, prenosnej, alebo pevne zabudovanej nádrži.
Zimnú chovňu pre KOI kapre je možné umiestniť dočasne v garáži či pivnici. Ak uvažujete o dlhodobom riešení, vhodným umiestnením je samostatný záhradný domček, skleník či zimná záhrada.


Dve sklolaminátové nádrže pre ustajnenie KOI umiestnené v garáži.
Dve sklolaminátové nádrže pre ustajnenie KOI umiestnené v garáži (Foto: NUMA s.r.o.)

Pri každom umiestnení zimnej chovne v interiéry nesmieme zabúdať na zvýšenú vlhkosť vzduchu, ktorú ak vhodne neznížime vetraním či odvlhčovačom vzduchu, spôsobí nepríjemné plesne pri oknách a na stenách. Následne môže dôjsť aj ku opadávaniu omietky.

Materiál a rozmery zimovišťa

Nádrž zimnej chovne môžeme kúpiť hotovú zo sklolaminátu, polypropylénu, či z celty zavesenej na kovovom ráme, alebo ju vymurovať z betónových tvárnic. Každé riešenie má svoje pre a proti a líši sa dosť výrazne výškou investície.

Rozmery nádrže by mali zohľadňovať naše priestorové možnosti a najmä množstvo KOI kaprov, ktoré plánujeme v nádrži zimovať. Prirodzene čím väčšia nádrž tým lepšie – hlavne ak plánujeme v nádrži udržiavať vyššiu teplotu či väčšie množstvo rýb.

Murované nádrže na zimné ustajnenie KOI kaprov

Murované nádrže na zimné ustajnenie KOI kaprov (Foto: NUMA s.r.o.)

Filtrácia pre zimné ustajnenie KOI

Samotná nádrž však nie je všetko čo budeme na zimné ustajnenie KOI kaprov potrebovať. Neoddeliteľnou súčasťou je biologický filter. Pri dočasných, prenosných a skladacích nádržiach je možné použiť aj filter zo záhradného jazierka ktorý v zime nepoužívame. Pri pevne zabudovaných chovniach odporúčam zabudovať aj trvalú filtráciu. V tomto prípade môžeme nádrž v lete využiť aj ako karanténnu – pri kúpe nových KOI kaprov.

Pred premiestnením KOI na jeseň do zimnej odchovne nezabúdajme na zábeh filtrácie – optimálne mesiac vopred. Pokiaľ je zimná nádrž v dosahu jazierka kde máme v lete ryby, odporúčam vodu z jazierka prečerpať do nádrže a rovnako časť filtračných náplní z jazierkového filtra premiestiť do filtra v chovni. Minimalizujeme tak stres rýb spojený s prelovením a urýchlime nábeh filtra v zimnej odchovni.

Osvetlenie do zimnej odchovne
Nishikigoi winter pigment LED
Negatívny vplyv absencie prirodzeného osvetlenia na KOI kapre v zimnej chovni je možné eliminovať špeciálnym osvetlením Nishikigoi winter pigment LED, ktorého svetelné spektrum kopíruje spektrum slnečného žiarenia potrebného pre správnu pigmentáciu KOI kaprov aj počas zimy.


Záver

Ak sa rozhodneme pre umiestnenie KOI kaprov na zimu v chovni, je dôležité zvoliť správny čas. Na jeseň je to zvyčajne október-november, kedy teplota vody v záhradnom jazierku klesne trvalo pod 12 stupňov. Na jar je vhodný čas, keď voda v jazierku dosiahne teplotu vody v našej zimnej odchovni.

Text a foto: Ing. Dalibor Katreniak, NUMA s.r.o.

Spoločnosť NUMA s.r.o. je výhradným zástupcom spoločnosti FIAP GmbH na Slovensku. Ponúkame tovar od renomovaných výrobcov, akými sú FIAP, OASE, MESSNER, TMC, HOUSE OF KATA, VELDA, SENEYE a Evolution Aqua

  • manu1
  • manu2
  • manu3
  • manu4
  • manu5